Minister Rafalska na Komisji Krajowej

Komisja Krajowa, obradująca 29 sierpnia br. w Gdańsku, zapoznała się z odpowiedzią rządu na postulaty dotyczące wzrostu płac w państwowej sferze budżetowej. Przedstawiła ja przybyła na Krajówkę minister rodziny pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska. Propozycje rządu to odmrożenie kwoty bazowej wynagrodzeń w sferze budżetowej oraz kwoty bazowej funduszu socjalnego. To efekt spotkania związkowców z premierem Mateuszem Morawieckim w Gdańsku z 7 sierpnia br.

Tematem obrad Krajówki z udziałem minister Rafalskiej był m.in. poziom płacy minimalnej w 2019 roku, odmrożenie Funduszu Socjalnego i przygotowywany schemat wzrostu płac dla pracowników sfery budżetowej. Przede wszystkim „Solidarność” oczekuje odmrożenia kwoty bazowej, która od 10 lat nie była podnoszona.

– Mieliśmy okazję porozmawiać na wielogodzinnym spotkaniu z premierem Morawieckim. Priorytetem były sprawy budżetówki, minimalnego wynagrodzenia na rok 2019 i odmrożenie wskaźnika od którego odliczany jest fundusz socjalny. Po wielogodzinnej rozmowie ustalenia były takie, że kieruję oficjalne pismo do premiera z głównymi postulatami. Dzisiejsze spotkanie będzie okazją do kolejnych rozmów. Pani minister przyjechała, mam nadzieję, z pozytywnymi informacjami – zaczął spotkanie Piotr Duda.

W projekcie budżetu zapisano wzrost płac w budżetówce na poziomie równym inflacji (2,3 proc.). Z kolei nauczyciele mają spodziewać się 5-proc. wzrostu wynagrodzeń w przyszłym roku.

ASG