Miłosierdzie i Światowe Dni Młodzieży – papież Franciszek w Polsce

To już półmetek pięciodniowej wizyty papieża Franciszka w Polsce, związanej z jego udziałem w Światowych Dniach Młodzieży w Krakowie.

Ojciec Święty przyleciał do Polski 27 lipca. Na Zamku Królewskim na Wawelu spotkał się z przedstawicielami władz, w tym prezydentem Andrzejem Dudą. W Katedrze Wawelskiej odbyło się natomiast spotkanie Franciszka z polskimi biskupami. Papież modlił się przy relikwiach patrona Polski św. Stanisława i św. Jana Pawła II.

W czwartek 28 lipca Franciszek odwiedził Częstochowę. W klasztorze na Jasnej Górze modlił się przed Cudownym Obrazem Matki Boskiej. Później celebrował mszę św. z okazji 1050 rocznicy Chrztu Polski, w której wzięło udział kilkaset tysięcy wiernych.

Tego samego dnia papież wrócił do Krakowa, gdzie na Błoniach wziął udział w mszy św. w ramach Światowych Dni Młodzieży. Dziś o godz. 18 w tym samym miejscu Franciszek wspólnie z młodymi z całego świata weźmie udział w nabożeństwie drogi krzyżowej.

Jednak trzeci dzień pobytu w Polsce papież rozpoczął od wizyty w Oświęcimiu w byłym niemieckim nazistowskim obozie koncentracyjnych Auschwitz i byłym obozie zagłady Birkenau. Franciszek modlił się m.in. przed Ścianą Śmierci i w celi męczeństwa ojca Maksymiliana Kolbe. Wizyta przebiegła w całkowitym milczeniu, bez żadnego oficjalnego komentarza ze strony Ojca Świętego.

W trakcie pobytu w Polsce papież Franciszek porusza się zwykłym samochodem, a po samym Krakowie – przygotowanym specjalnie tramwajem. Mieszka w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich przy ul. Franciszkańskiej 3. Tam już dwukrotnie rozmawiał z młodzieżą gromadzącą się wieczorami przy słynnym „papieskim oknie”. To zwyczaj, który podczas swoich pielgrzymek do Polski zainicjował już od pierwszej wizyty w 1979 r. św. Jan Paweł II.

W planie wizyty papieża Franciszka jest jeszcze m.in. liturgia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. Miłosierdzie to główny temat i słowo–klucz odbywających się w Krakowie Światowych Dni Młodzieży i całej wizyty papieża w Polsce.

Wizyta papieża Franciszka to dobra okazja, aby przypomnieć sobie pielgrzymki do Polski św. Jana Pawła II