Mieszkanie Plus zaspokoi głód mieszkaniowy?

- Przygotowaliśmy dobry program i na pewno go zrealizujemy – mówił dzisiaj w Radiu Gdańsk Kazimierz Smoliński, wiceminister infrastruktury i budownictwa.

- Pierwsze mieszkania w ramach programu „Mieszkanie Plus” mają powstać na Odolanach na warszawskiej Woli – poinformowało RMF FM. Ma tam powstać 30 tysięcy mieszkań w 3-, 4- piętrowych blokach.

Rządowy program zakłada, że miesięczny czynsz za najem 50-metrowego lokalu ma wynieść około tysiąca złotych. W przypadku jeżeli ktoś zechce dokładać do czynszu jeszcze 200 zł, to po 30 latach wynajmowane mieszkanie może stać się jego własnością.

Oprócz Warszawy, tanie mieszkania mają również pojawić się w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Łodzi, a w dalszej kolejności w mniejszych miastach.

Kazimierz Smoliński dodał, że w pierwszej kolejności otrzymają je rodziny wielodzietne i osoby mniej zamożne.

- Narodowy Operator Mieszkaniowy uchwali regulamin i według niego ustawi się kolejka. Będą preferencje dla osób mniej zamożnych i dla rodzin wielodzietnych. Małżeństwa bez dzieci czy osoby samotne staną nieco dalej. Lista oczekujących musi być. Pracujemy nad warunkami tej listy, jakie kryteria wziąć pod uwagę. Nikomu nie będziemy odbierać szansy, ale konieczna jest gradacja – zaznaczył wiceminister.

Wyzwaniem będzie utworzenie Narodowego Funduszu Mieszkaniowego, do którego trafią grunty, które są w dyspozycji Skarbu Państwa, m.in. tereny należące do Agencji Mienia Wojskowego.

Rząd będzie musiał teraz znaleźć odpowiedź na pytania ile jest takich terenów, gdzie są  zlokalizowane i ile mieszkań na nich mogłoby powstać. Resort wystosował więc do wojewodów zestawienie z informacją o terenach, które można przeznaczyć pod zabudowę. Jako, że w programie zostaną wykorzystane grunty należące do Skarbu Państwa budowane mieszkania będą tańsze. Średni koszt budowy metra kw. mieszkania wynieść ma 2,5 tys. zł.

Rząd szuka też źródeł finansowania budowy mieszkań, a wicepremier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że w ciągu kilku miesięcy zostaną przedstawione szczególowe dane dotyczące kosztów i finansowania programu.

Z kolei premier Beata Szydło obiecuje, że czynsze wynajmu takiego mieszkania będą wynosić od 10-20 złotych za metr kwadratowy. Do tego dojdą też opłaty eksploatacyjne.