Łan pszenicy do bursztynowego ołtarza

W grudniu ubiegłego roku prezydent RP Andrzej Duda odsłonił największy na świecie ołtarz z bursztynu, który znajduje się w gdańskiej bazylice św. Brygidy. Mimo że prace trwały 17 lat, ołtarz nie jest jeszcze całkowicie ukończony. Do zrealizowania pełnej kompozycji brakuje kilku elementów, m.in. łanu pszenicy. Aby to wykonać potrzebne są miedziane rurki.

Krzysztof Żmuda, członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i przewodniczący Związku w Remontowej Shipbuilding, w imieniu ks. Ludwika Kowalskiego proboszcza bazyliki św. Brygidy w Gdańsku zwraca się z prośbą o wsparcie w nieodpłatnym poszukiwaniu rurek miedzianych o średnicy 8 mm i długich na 50 cm oraz o średnicy 6 mm i długich na 40 cm. Potrzebne są one do budowy łanu pszenicy. Jedna rurka to jedno źdźbło, na którym zostanie osadzony bursztynowy kłos. Według projektu łan pszenicy ma składać się z 2500 sztuk takich źdźbeł. Zostanie on umieszczony pod winoroślą wyrastająca z centralnej części ołtarza, gdzie znajduje się tabernakulum.

fragment ołtarza 1

Produkcją tego typu rurek zajmuje się Hutmen Wrocław, u którego można złożyć zamówienie, ale potrzebne są na to środki finansowe. Koszt przy zakupie 700 metrów bieżących miedzianej rurki o średnicy 8 milimetrów i 600 metrów bieżących o średnicy 6 milimetrów wynosi około 7 tys. zł. Cena miedzi zmienia się i jest uzależniona od cen giełdowych, trudno jest więc dzisiaj podać dokładną sumę. Ostatnio metr rurki 8-milimetrowej kosztował 7,6 zł brutto, a metr rurki 6-milimetrowej 5,10 zł.

Złożenie zamówienia do producenta wiąże się z przedpłatą, czyli wraz ze złożeniem zamówienia należy dokonać wpłaty, dlatego wszystkim, którzy zechcą złożyć deklaracje finansowe zostaną przesłane dane do płatności.

Warto pamiętać, że zakupienia każdego metra rurki jest wkładem do realizacji testamentu śp. Ks. prałata Henryka Jankowskiego. Dodajmy jeszcze, że przez stulecia państwo polskie szczyciło się dwoma bogactwami: solą i bursztynem. Dzisiaj sól wydobywa się na całym świecie, natomiast bursztyn nierozerwalnie wiąże się Polską.

Ołtarz z bursztynu w bazylice świętej Brygidy w Gdańsku ma 11 metrów wysokości, ponad 12 m półkolistej szerokości i zajmuje 120 metrów kwadratowych powierzchni. Został znakomicie wkomponowany w gotycką architekturę świątyni. Jest największym bursztynowym ołtarzem na świecie. Można go przyrównać do Bursztynowej Komnaty, której bursztynowy wystrój zamówił w XVIII wieku Fryderyk I Wilhelm u gdańskich mistrzów w darze dla cara Piotra Wielkiego. Miała ona jednak tylko około 80 metrów kwadratowych powierzchni. Natomiast gdański ołtarz stał się wielkim wotum wdzięczności za odzyskanie suwerenności.

Zainteresowani pomocą przy kontynuowaniu budowy bursztynowego ołtarza mogą zgłaszać się do Krzysztofa Żmudy, telefonicznie (502193048) lub mailowo kzmuda@vp.pl

Oprac. mig