Metody zwolnień w TVP

49 pracowników TVP ma zostać zwolnionych dyscyplinarnie. Taką informację podała agencja pracy tymczasowej LeasingTeam, która w 2014 r. przejęła od TVP w ramach outsourcingu 411 pracowników: dziennikarzy, montażystów, grafików i charakteryzatorów. Powodem ma być brak zgody pracowników TVP na testy, które miały sprawdzić ich przydatność do zawodu.

Kiedy agencja pracy LeasingTeam w ubiegłym roku przejmowała pracowników TVP zapewniano ich, że ma to służyć ochronie miejsc pracy. Ale 13 marca LeasingTeam oznajmił, że będą zwolnienia grupowe spowodowane malejącą liczbą zamówień od TVP. Z 411 pracowników, które przejął LeasingTeam zostało 341, a ma być zwolnionych co najmniej 89 osób.

TVP tłumaczy sytuację tym, że zwiększyła wydajność etatowych pracowników informuje „Gazeta Wyborcza”. Zasilenie publiczne jest też niższe od oczekiwanych, a TVP musi oszczędzać.

Zwolnienia w TVP trwają od wielu lat. W 2008 r. TVP zatrudniała na etatach 4597 osób, a na koniec 2014 r. – już tylko 2891. Dla przykładu niemiecki ZDF przy podobnej liczbie godzin emisji zatrudnia 4200 osób.

Pracownicy zagrożeni zwolnieniami twierdzą, że testy nie mają służyć merytorycznej ocenie, a są jedynie pretekstem do wyselekcjonowania osób, z którymi TVP chce się pożegnać.