Metalurdzy popracują 28 godzin w tygodniu… w południowo-zachodnich Niemczech

Jak funkcjonuje w praktyce  układ zbiorowy pracy? Dowód znaleźć można za naszą zachodnią granicą. Otóż niemiecki związek zawodowy Industriegewerkschaft Metall (IG Metall), obok związku ver.di największy samodzielny związek zawodowy na świecie, wywalczył dla 2,3 mln pracowników przemysłu skrócenie tygodnia pracy o 7 godzin z 35 do 28 tygodniowo. Związkowcom udało się również wynegocjować podwyżkę.

Wielka grupa pracowników przemysłu ciężkiego w Niemczech, będzie mogło skorzystać z bardziej elastycznego czasu pracy. Umowa została wynegocjowana z przedstawicielami 700 firm z Badenii-Wirtemberdze, Nadrenii i Bawarii. Pracownicy będą mogli na dwa lata przejść na 28-godzinny tydzień pracy nim powrócą do standardowego dla branży 35-godz. tygodnia pracy.

Mniejszy wymiar godzinowy nie znajdzie odzwierciedlenia w zmniejszonym wynagrodzeniu. Tyle, że w umowie zagwarantowano pracownikom też możliwość pracy nie 35, jak dotychczas, ale aż 40 godz. tygodniowo (jak w Polsce). Wtedy pracownik będzie mógł zarobić odpowiednio więcej.

Pracodawcy z Südwestmetal, organizacji pracodawców, z którą związki zawodowe IG Metall podpisały porozumienie liczą, że odpowiednia liczba pracowników skusi się na większe pieniądze za dodatkowe godziny.

Sukces związkowców nie przyszedł łatwo. Poprzedziły go protesty i kilka 24-godzinnych strajków. To za ich sprawą pracownicy otrzymali krótszy tydzień pracy, ale i wyższe wynagrodzenia. Pracownicy domagali się 6-procentowych podwyżek, ale ze względu na sukces z elastycznym czasem pracy zgodzili się na 4,3 proc.

Porozumienie będzie miało wpływ na niezrzeszonych w tym związku pracowników m.in. Boscha i Daimlera, gdyż oba koncerny zadeklarowały, że zaoferują takie same podwyżki i dodatki dla swoich niemieckich pracowników.

Okaże się, czy Daimler takie warunki zagwarantuje przyszłym pracownikom   budowanej w dolnośląskim Jaworze fabryce silników Mercedes-Benz?

Statystyczny Polak pracuje średnio nieco ponad 41 godziny tygodniowo, o godzinę dłużej niż przeciętny Europejczyk. Średni tygodniowy czas pracy na pełnym etacie w Unii Europejskiej wynosi 40,3 godziny. Niemcy pracują przeciętnie 1363 godziny rocznie, czyli znacznie poniżej średniej organizacji państw OECD, która wynosi 1763 godziny. Polscy pracownicy,  w ciągu roku przepracowują aż 1928 godzin.

Jak będzie normowany czas pracy przekonamy się, gdy swoje prace zakończy Komisja Kodyfikacyjna Prawa Pracy, a jej projekty przejdą ścieżkę legislacyjną.

ASG