Medal 60-lecia Honorowego Krwiodawstwa PCK dla „Solidarności” Stoczni Gdańskiej

W imieniu Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” wiceprzewodniczący Karol Guzikiewicz odebrał Medal 60-lecia Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża. Odznaczenie to przyznane zostało za szczególne zasługi w efektywnym działaniu wspierającym ruch honorowego krwiodawstwa PCK. W Stoczni Gdańsk funkcjonuje jeden z najstarszych klubów honorowego krwiodawstwa naszym województwie.

krwiodawstwo2

krwiodawstwo1

Wiedzą, że nie można jej sztucznie wytworzyć, więc regularnie oddają swoją – honorowi krwiodawcy z całego województwa zostali wyróżnieni podczas jubileuszowej gali z okazji obchodów 60-lecia Honorowego Krwiodawstwa PCK. Uroczystość odbyła się w sobotę, 8 grudnia, w Ratuszu Głównego Miasta w Gdańsku.

Wystarczy poświęcić 10 minut swojego wolnego czasu, by uratować czyjeś życie. Dokładnie tyle trwa pobieranie 450 ml krwi, z których powstaje jedna jednostka Koncentratu Krwinek Czerwonych. Każdego dnia Regionalne Centrum Krwiodawstwa w Gdańsku wydaje szpitalom średnio 180-200 takich jednostek.

Krwi nie można jednak sztucznie wytworzyć. Czerwona krwinka jest unikatowa, więc jedyny sposób, by ją zdobyć, to pozyskanie jej od innego człowieka. To nie byłoby możliwe, gdyby nie chętni śmiałkowie – honorowi krwiodawcy.

– Jesteśmy z różnych instytucji, reprezentujemy różne środowiska, wykonujemy różne zawody, różni nas też wiek i doświadczenia życiowe, ale jednocześnie jesteśmy bardzo podobni. Nikt z nas nie wie, kiedy sam będzie potrzebował pomocy. Ci, którzy dziś zostali odznaczeni, to ci, którzy tej pomocy udzielają, w bardzo ważnym zakresie – dzielą się z innymi życiem. Bo krew to życie – mówiła Magda Walczak, dyrektor Pomorskiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża, którego działania koncentrują się m.in. wokół promocji honorowego krwiodawstwa.