Matura do zmiany?

Matura z języka polskiego rozpoczęła w środę 4 maja br. najważniejszy szkolny egzamin. Maturalna sesja potrwa do 27 maja. Jej wyniki są też przepustką na studia. Czy zmieni się formuła matury w przyszłym roku? Najpewniej tak.
Matura 2016 z języka polskiego składała się z dwóch tematów do wyboru, tj. „Czy warto kochać, jeśli miłość jest źródłem cierpienia?” w oparciu o „Dziady” Adama Mickiewicza i interpretacja wiersza „Dałem słowo” Zbigniewa Herberta.

Teksty z czytania ze zrozumieniem oparte były na elementach języka internetowego oraz fragmencie „Lalki” Bolesława Prusa.

Do matury 2016 podeszło 280 tys. absolwentów liceów i techników. Tymczasem MEN chce zapobiec „trywializacji” matury.

- System edukacji powinien współgrać z tym, czego oczekują wykładowcy na uczelniach wyższych -mówiła w radiowej Jedynce w „Sygnałach dnia” minister edukacji Anna Zalewska i dodała, że trzeba podjąć intensywne prace nad zmianami w systemie edukacji i samym egzaminie maturalnym, by odzyskał on dawna rangę.

- Zinfantylizowaliśmy maturę, liceum generalnie. Ono jest kursem przygotowującym do matury, cykl właściwie 2,5–letni kończy się tym, co nie zawsze odzwierciedla wiedzę. Mam taką petycję młodzieżowego sejmiku województwa dolnośląskiego, bardzo mądrzy młodzi ludzie, którzy też widzą te niedoskonałości, pokazują i proszą, żeby ten system edukacji współgrał z tym, czego oczekują wykładowcy na uczelniach wyższych na przykład. W związku z tym trzeba poważnie porozmawiać o tym egzaminie – powiedziała min. Zalewska.

Egzamin maturalny składa się z dwóch części – maturzyści muszą rozwiązać test i napisać tekst własny. Z tej formuły egzaminu nie jest zadowolona minister edukacji Anna Zalewska.

Zdaniem min. Zalewskiej także „formuła egzaminu ustnego, choć już zmieniona, jeszcze jest niewystarczająca”.