Matryca VAT zmieniona. Drgną ceny

Rada Ministrów zmieniła od 5 marca br. matrycę podatku VAT. To oznacza spore zmiany w cenach. Projekt nowelizacji ustawy o VAT oraz Ordynacji podatkowej został właśnie zatwierdzony przez Radę Ministrów. Zmienia on stawki podatku dla poszczególnych produktów, ustanawiając nową matrycę VAT.

Przepisy mają uporządkować kwestię stawek VAT. Do tej pory bowiem zdarzało się, że niektóre produkty, wręcz bliźniaczo podobne) mogły podlegać trzem różnym stawkom podatku od towaru i usług. Tak było w przypadku pieczywa czy ciastek, które w zależności od daty przydatności do spożycia mogły być opodatkowane 5-proc., 8-proc. albo 23-proc. stawką VAT. Teraz obejmie je jedna obniżona do 5 proc. stawka.

Przykłady zmian: VAT na smoczki i wózki dziecięce zmniejszono z naliczanych do tej pory 23 proc. na 8 proc. To jest właściwy prorodzinny kurs fiskusa.

Najniższa stawka obejmie też elektroniczne książki i pracę. Próg 5-proc. obejmie e-booki, a 8-proc. e-prasę.

Zgodnie z przepisami także naturalne soki i nektary będą objęte 5-proc. stawką, a napoje z równym lub niższym niż 20-proc. wkładem owocowym – najwyższą stawką. Stawki wzrosną z 8 do 23 proc. na owoce morza.

ASG