Mateusz Morawiecki zaczyna przebudowę rządu od składu swojej kancelarii

Michał Dworczyk, dotyczasowy wiceminister obrony, zastąpił w poniedziałek 19 października br. Beatę Kempę w szefowaniu kancelarii premiera, Marek Suski znalazł się na miejscu Elżbiety Witek, o której odwołanie z szefowania Komitetowi politycznemu Prezesa Rady Ministrów wniósł nowy premier, a rzecznikiem rządu została Joanna Kopcińska, zastępując Rafała Bochenka.

Rozpoczęcie zmian od własnego, bezpośredniego otoczenia jest czymś zupełnie naturalnym. Premier musi mieć w swoim gronie ludzi, co do których ma zaufanie.

Beata Kempa, która nie jest już szefową Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, według zapowiedzi premiera będzie miała funkcję, która jest już „precyzyjnie określona”. Najpewniej w KPRM zajmie się uchodźcami i pomocą humanitarną.

Posadowienie w kancelarii premiera Marka Suskiego oznacza zaś, że ten będący od lat   w ścisłym kierownictwie PiS polityk i poseł Ziemi Grójeckiej będzie łącznikiem między KPRM a siedzibą PiS przy ul. Nowogrodzkiej.

Zarówno Suski jak Kopcińska pracowali w komisji do zbadania sprawy Amber Gold. Z tą komisją PiS wiąże wielkie nadzieje. Minister Kopcińska i minister Suski nie dadzą rady łączyć tych funkcji

Głębsza rekonstrukcja rządu Mateusza Morawieckiego jest przewidziana na styczeń 2018 roku, najpewniej nastąpi po święcie Trzech Króli.

Tymczasem przed nowym premierem pierwsze poważne wyzwanie. Otóż w najbliższą środę Komisja Europejska ma zdecydować, czy wystąpić do Rady Europejskiej o procedurę o naruszenie wartości Unii, czyli ewentualnych sankcji wobec Polski i zawieszenia niektórych naszych praw w UE.

Przypomnijmy, że w ocenie części związkowców, w tym Piotra Dudy, lidera NSZZ „S” Mateusz Morawiecki jest pierwszym premierem, który w expose przywołał art. 20 konstytucji o społecznej gospodarce rynkowej, który stanowi podstawę ustroju gospodarczego.

- To jeden z najważniejszych punktów tego spójnego, skoncentrowanego na istotnych problemach i celach wystąpienia. W zestawieniu z jasną deklaracją o budowaniu równowagi pomiędzy biznesem i pracą w ramach Rady Dialogu Społecznego, która ma być miejscem budowy strategii dla rozwoju gospodarczego i równowagi społecznej można mieć nadzieję, że dialog społeczny wróci na właściwe tory. Expose z punktu widzenia Solidarności miało kilka mocnych punktów. Przede wszystkim patriotyzm jako punkt odniesienia dla gospodarki i polityki zagranicznej. W tym szczególnie zapowiedź repolonizacji przemysłu i finansów. Ale też – o czym nie wolno zapominać – podjęcie tematu zmiany modelu polskiej gospodarki opartej na własnej produkcji. W te procesy państwo ma się mocno angażować, odchodząc od liberalnego dogmatu, że im państwa mniej, tym lepiej – oceniał Piotr Duda przed tygodniem pierwsze sejmowe wystąpienie Mateusza Morawieckiego jako premiera.
Do poniedziałku 19 grudnia rząd premiera Mateusza Morawieckiego powołany w ubiegłym tygodniu przez prezydenta Andrzeja Dudę, miał skład identyczny ze składem gabinetu premier Beaty Szydło, która jest obecnie wicepremierem.

ASG