Marsz pamięci: Gdynianie żołnierzom wyklętym

Marsz pamięci Gdynianie – Żołnierzom wyklętym przejdzie 1 marca 2014 r. ulicami Gdyni. Godzina 15. – zbiórka na Placu Kaszubskim w Gdyni. Przejdziemy ul. Świętojańską pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Oddajmy hołd żołnierzom wiernym złożonej przysiędze, przez lata opluwanym, nazywanym bandytami, hersztami, watażkami, zdrajcami i wrogami ludu. Pół wieku „utrwalacze władzy ludowej” przez lata PRL tworzyli wizerunek bandziora w mundurze. Bywa, że i w wolnej Polsce zdarza się czytać teksty i wypowiedzi szkalujące ich pamięć.

1 marca będziemy obchodzić po raz kolejny ustawiony w 2011 r. Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Tego dnia pomyślmy o żołnierzach AK, WiN, NSZ, NOW, którzy nie złożyli broni, którym aresztowano dowódców, pozbawiono domów rodzinnych, zaszczutych, zdradzonych przez aliantów, o tych, którzy dawali im wsparcie w terenie. Po wyzwoleniu przygotowano im obozy w Riazaniu i na Uralu, w Rembertowie, na Mokotowie, w Rawiczu, Fordonie, w Nowinach k. Lublina, na Majdanku, na lubelskim Zamku, w Jaworznie. Nikt z oprawców w sędziowskich i prokuratorskich togach nie poniósł odpowiedzialności za te zbrodnie sądowe.

Żołnierze Wyklęci to polskie powojenne podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne – antykomunistyczny, niepodległościowy ruch partyzancki, stawiający opór sowietyzacji Polski i podporządkowania jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce. Uczestnicy ruchu partyzanckiego określani są jako „żołnierze wyklęci”, „żołnierze drugiej konspiracji”, jako „żołnierze niezłomni”. Walczyli z dwoma wrogami: z Niemcami i Sowietami, a po 1945 r. z NKWD, UBP i KBW na Białostocczyźnie, Podhalu, na Lubelszczyźnie i na Pomorzu. Kierowała nimi determinacja i przeświadczenie, że nowe porządki nie są dla nich, a bezpieka i tak im nie daruje oraz rachuby na konflikt między Zachodem a Sowietami.

Głównym organizatorem jest Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna, wśród współorganizatorów znalazły się Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność w Gdyni, Instytut Pamięci Narodowej, Forum Młodych PiS, Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej, MDK Gdynia oraz Stowarzyszenie Kibiców Gdyńskiej Arki.

Zapraszamy.