Marsz niepodległości

Jak informuje tysol.pl zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami NSZZ „Solidarność” weźmie udział w Marszu Niepodległości 11 listopada w Warszawie, organizowanym przez Stowarzyszenie Marsz Niepodległości. Jest to element obchodów ogłoszonego przez Związek „Roku Solidarności dla Niepodległej”. Organizatorzy Marszu nie przewidują udziału grup zorganizowanych, ale nie mają nic przeciwko, abyśmy w sposób nieformalny zebrali się w jednym miejscu pod naszymi znakami i taką grupę utworzyli. Proszą też o zabieranie flag narodowych, które tego dnia powinny dominować.

– „Solidarność” była zwieńczeniem polskiej drogi do wolności, dlatego 11 listopada nie może nas zabraknąć na ulicach Warszawy – powiedział przewodniczący Piotr Duda.

Grupa „Solidarności” będzie się zbierać w czołowej grupie pochodu. Tradycyjnie oprócz czoła Marszu gdzie jest straż marszu, grupy rekonstrukcyjne i transparent z hasłem marszu, nie ma innych zarezerwowanych miejsc. Później pochód formuje się w sposób dowolny. Dlatego będziemy się zbierać w czołowej części marszu pod naszymi znakami. Prosimy, aby trzymać się razem.

ml

Program Marszu oraz niezbędne linki do ważnych informacji:

11:00 | MSZA ŚWIĘTA I RÓŻANIEC

Przed samym Marszem Niepodległości o godzinie 11:00 pod Sejmem RP przy Pomniku Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego odbędzie się Msza Święta i różaniec za Ojczyznę. Więcej informacji na ten temat można przeczytać na stronie

14:00 | POCZĄTEK MARSZU

Marsz zaczyna się przy Rondzie Dmowskiego (to skrzyżowanie al. Jerozolimskich i al. Marszałkowskiej obok Rotundy PKO) równo o godzinie 14:00.

TRASA MARSZU

Wychodzimy z Ronda Dmowskiego, aby przejść Alejami Jerozolimskimi, Mostem Poniatowskiego, Wybrzeżem Szczecińskim, ulicą Siwca i na koniec wejść na Błonia Stadionu Narodowego. Łącznie do przebycia jest ponad 3 km, będziemy szli wolno, dlatego zachęcamy do udziału również osoby starsze. Trasa Marszu:

KONCERT I ZAKOŃCZENIE

Pod Stadionem Narodowym oprócz wielu atrakcji odbędzie się koncert patriotyczny. Zagrają między innymi: BASTI, Irydion, Sova, Royal age, Egon, Huzar, 5tka.