Marsz dla Życia i Rodziny

„Jan Paweł II – promotor godności życia i rodziny” – pod tym hasłem ulicami Gdańska przeszedł V Archidiecezjalny Marsz dla Życia i Rodziny. W niedzielę 18 maja, w dniu urodzin Karola Wojtyły, wczesnym popołudniem na Placu Solidarności zaczęły zbierać się grupy duszpasterskie, rodziny, uczniowie, ci, dla których tradycyjna rodzina jest dobrem wartym pieczy i ochrony.  Marsz, w którym uczestniczyło blisko tysiąc osób, wyruszył o godz. 15. Jego trasa wiodła ulicami Gdańska do Długiego Targu. NSZZ „Solidarność” reprezentował m.in. Roman Kuzimski, członek prezydium ZRG „S”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Marsz był okazją do przypomnienia słów św. Jana Pawła II: „…Bóg uczynił wielkim i niezastąpionym darem mężczyznę „dla” kobiety i kobietę „dla” mężczyzny”.

Przypomnijmy, że rodzina była w centrum nauczania Karola Wojtyły św. Jana Pawła II od lat 50-tych, od wydanych nakładem KUL „Elementarza etycznego” i „Miłości i odpowiedzialności” oraz „Mężczyzną i niewiastą stworzył ich. Odkupienie ciała a sakramentalność małżeństwa” (Watykan 1986) i  encyklikę „Evangelium Vitae (Ewangelia życia). O wartości i nienaruszalności życia ludzkiego” z 1995 r. Do tegoż nauczania papieskiego odniósł się metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź, przestrzegając przed podważaniem istoty rodziny we współczesnym świecie.

- Ojciec Święty głosił poszanowanie życia, prawa człowieka, poszanowanie małżeństwa i rodziny, znaczenie wpływu rodziców na wychowanie dzieci. O tych wartościach trzeba cały czas przypominać apelował ks. arcybiskup.

Uczestnicy manifestacji zwracali uwagę na niedostateczną politykę prorodzinną w polityce państwa więc konieczne jest wspieranie tych polityków, którzy doceniają i promują wartości rodzinne. Szczególnie, że coraz nachalniej promowany jest model laickiej Europy, w którym rodzina to nie tylko związek mężczyzny i kobity.

- Atmosfera prorodzinna i promałżeńska w naszym kraju musi być usłyszana przez polityków. W ten głos niewielu rządzących się wsłuchuje. Nie mamy nadal narodowego programu polityki prorodzinnej - mówił Antoni Szymański, wiceprezes Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia, członek Komisji do spraw Rodziny Episkopatu Polski.

Uczestnicy marszu manifestowali też pod hasłami „nie dla aborcji”, „tak” dla życia.

Marsz dla Życia i Rodziny jest to publiczna manifestacja wartości rodzinnych i szacunku do życia oraz godności jego przekazywania.

ASG