Maraton szlakiem „Solidarności”

Już w najbliższą sobotę, 15 sierpnia, o godzinie 9.00 (start honorowy) ruszy XXI Maraton „Solidarności”. Trójmiasto szykuje się ponownie na przyjazd biegaczy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Na listy uczestników zapisało się już 929 uczestników.

maraton-konferencja

Liczby

• Najstarszy bieg – pierwszy półmaraton „Solidarności” odbył się 1981 roku
  • 2:20;18 – taki czas uzyskał Biwot Kipkorir (Kenia) w 2013 roku
  • 8 biegów półmaratońskich i 20 pełnych maratonów
  • 929 uczestników z 30 państw z całego świata zapisało się na XXI Maraton Polpharma „Solidarność”
  • Nawet 9 litrów wody może wypić biegacz podczas maratonu.

– Maraton „Solidarności” nawiązuje do trasy, jaką w sierpniu 1980 przebywali łącznicy między Gdańską Stocznią a zakładami Trójmiasta. Jest to najstarszy taki bieg w Polsce, gdyż z przerwami odbywa się on od 1981 roku – mówił podczas konferencji prasowej, która odbyła się 11 sierpnia w siedzibie gdańskiej „Solidarności” Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego. To, co zasługuje jego zdaniem na uznanie to fakt, że tak dużą międzynarodową imprezę można zorganizować za stosunkowo niewielką sumę. Ale to tylko dzięki poświęceniu głównego organizatora Kazimierza Zimnego, brązowego medalisty Igrzysk Olimpijskich w Rzymie  oraz Małgorzacie Leśniewicz, dyrektor organizacyjnej biegu. Sponsorem tytularnym biegu, podobnie jak w zeszłym roku jest Polpharma S.A.

– Jak się szybciej biegnie, to się ma lepszy wynik – zauważył podczas konferencji prasowej Jan Parusiński, który nie tylko wziął udział we wszystkich dotychczasowych 20 maratonach, ale je ukończył. Trudno porównywać wyniki z poszczególnych lat, gdyż trasa się zmieniała. Na przykład w 2013 roku Biwot Kipkorir (Kenia) uzyskał czas 2:20;18, rok później Mwangi Joel przebiegł trasę maratonu w czasie 2:24;51.

Zanim rozpoczęto biegi na tradycyjnym dystansie, tj. 42 km i 195 metrów, przez osiem lat, począwszy 1981 roku do 1994 roku, odbyło się osiem półmaratonów na trasie pomiędzy pomnikami Poległych Stoczniowców w Gdańsku a Ofiar Grudnia ’70 w Gdyni. Pierwszy pełny maraton odbył się w 1995 roku na trasie Gdańsk – Westerplatte – Sopot – Gdynia. Po piętnastu latach zmieniono kierunek maratonu i teraz biegacze ruszają z Gdyni, by skończyć bieg na mecie w sercu Gdańska na starówce.

– Maraton „Solidarności” ma jedną wadę, najczęściej odbywa się przy bardzo wysokich temperaturach, jednak ma coś, co rekompensuje w całości trudy biegu i czego nie ma żaden inny maraton w Polsce, to fantastyczna finisz na Starówce Gdańskiej. Biegacze kończą maraton przy aplauzie kilku tysięcy ludzi. To naprawdę dodaje skrzydeł – mówi Piotr Słodowicz, wielokrotny uczestnik maratonu, a w tym roku odpowiedzialny za pacemakerów, tj. biegaczy, którzy poprowadzą zawodników na następujące czasy netto: 3:30, 3:45, 4:00, 4;15 i 4.30.

Również w tym roku bieg będzie poprowadzony odrobinę zmienioną trasą. Meta, przez wielu uważana za najpiękniejszą w Polsce, pozostanie nadal na Gdańskiej starówce, a ostatnie metry tradycyjnie zawodnicy będą pokonywać na Długim Targu. Bieg rozpocznie się w Gdyni – start honorowy spod Pomnika Ofiar Grudnia’70,następnie główną arterią trójmiejską przez Sopot zawodnicy skierują się do Gdańska. W Gdańsku maratończycy pobiegną obok słynnej Sali BHP. W sierpniu 1980 roku Sala BHP była centrum wielkiego strajku, miejscem powstania i obrad Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego (MKS) z Komisją Rządową. Tu podpisano najważniejsze „Porozumienia Sierpniowe” 31.08.1980 r., dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. Sala BHP jest miejscem, gdzie zaczęła się polska droga do odzyskiwania niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej. Jest też miejscem – symbolem solidarnej i pokojowej walki  o godność człowieka i godność pracy. Trasa po terenach stoczni poprowadzi także obok pomnika Poległych Stoczniowców a II Bramą Stoczni, „tam gdzie wszystko się zaczęło”, zawodnicy skierują się na metę. To już XXI edycja biegu, który oprócz propagowania aktywności fizycznej upamiętnia historyczne wydarzenia na Wybrzeżu w latach 70. i 80. Wspólnie będziemy obchodzić również 35 rocznicę powstania „Solidarności”.

Regulamin maratonu : www.maratongdansk.home.pl