Maraton szlakiem „Solidarności – już po raz 22

15 sierpnia 2016 r., o godzinie 9.00 (start honorowy) ruszy XXII Maraton „Solidarności”. Trójmiasto szykuje się ponownie na przyjazd biegaczy nie tylko z Polski, ale z całego świata..

maraton2016

Kilka zdjęć z zeszłorocznej edycji Maratonu „Solidarności”. Fot. Paweł Glanert

Organizatorzy na swojej stronie internetowej uruchomili moduł zgłoszeń, wpisowe wynosi 59 zł. W tegorocznej edycji imprezy start przewidziany jest w Gdyni, Al. Piłsudskiego.

Skrócony program:

Start honorowy i składanie kwiatów przy pomniku Ofiar Grudnia 70 o godz. 9, stary ostry o godz. 9.30. Meta na Długim Targu w Gdańsku, o godz. 11.45 przewidziany jest finisz czołówki maratonu. Ceremonia dekoracji zawodników odbędzie się o godz. 14.30, o 16 zakończenie imprezy. W godz. 9.15 – 12.30 Radio Gdańsk przeprowadzi relację na żywo z trasy biegu.

Organizatorem jest Stowarzyszenie Maratonu „Solidarność”, 80-855 Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24

Przypomnijmy, że w latach 1981 – 1994 przeprowadzono 8 biegów półmaratońskich na trasie między pomnikami Ofiar Grudnia 70 w Gdyni oraz Poległych Stoczniowców w Gdańsku. Od 1995 roku zapoczątkowano przeprowadzanie biegów na pełnym dystansie maratońskim tj. 42 195 metrów na trasie Gdańsk – Westerplatte – Gdynia.

Więcej informacji: www.maratongdansk.home.pl