Maraton Solidarności pobiegnie dwudziesty raz

15 sierpnia br. w biegu maratońskim, jednej z najstarszych i najbardziej prestiżowych dyscyplin sportowych pobiegną zawodnicy ulicami Trójmiasta by uczcić tych, którzy cierpieli i ginęli za prawa człowieka pracy do godności.

W tym roku odbędzie się już XX Jubileuszowy Maraton „Solidarności”, którego celem jest uczczenie ofiar Grudnia ‘70. Bieg rozpocznie się w Gdyni. Start honorowy zaplanowany jest spod Pomnika Ofiar Grudnia’70 (ok. godz. 9.35), a właściwy o godz.10.00 spod Urzędu Miasta Gdyni (Al. Marsz. Piłsudskiego 52/54). Meta biegu w starym Gdańsku na Długim Targu.

Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Maratonu „ Solidarność” w Gdańsku we współpracy z Komisją Krajową NSZZ „ Solidarność” oraz Zarządem Regionu NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Do wtorku 8 sierpnia do godz. 10.00 chętne do uczestnictwa w maratonie osoby mogą zgłaszać się internetowo na stronie: http://www.maratongdansk.home.pl/zglosz_s.php .

Już zarejestrowało się ponad 750 zawodników i zawodniczek z Polski i z zagranicy.

Wpisowe wynosi 70 zł do 31 lipca, a dla zgłaszających od 1 sierpnia  do 8 sierpnia wpisowe wyniesie 100 zł. Dla zgłaszających się tuż przed biegiem w biurze zawodów 14 i 15 sierpnia wpisowe wyniesie 150 złotych.

Prawo do bezpłatnego startu mają uczestnicy powyżej 60 roku życia i członkowie NSZZ „Solidarności”, którzy okażą przy weryfikacji opłacone składki, a przy zgłoszeniu w rubryce KLUB wpiszą  NSZZ „Solidarność”. Warunkiem uczestnictwa jest ukończone 18 lat oraz brak przeciwwskazań lekarskich do biegu. Limit czasu wynosi 5,30 godz.  Każdy startujący otrzyma pakiet przedstartowy z koszulką techniczną , a  wszyscy którzy opłacą do 31 lipca wpisowe otrzymają numer imienny.

Szczegółowe informacje, w tym regulamin biegu, znajdują się na stronie internetowej: http://www.maratongdansk.home.pl/ .