Maraton „Solidarności”: 5 sierpnia 2019 koniec zapisów on-line

Jubileuszowa, 25. edycja ORLEN Maratonu „Solidarności” zbliża się wielkimi krokami. 15 sierpnia na ulicach Trójmiasta pojawią się biegacze, którzy zmierzą się z dystansem maratonu, pokonując trasę z Gdyni, przez Sopot, do Gdańska. Zafiniszują pod fontanną Neptuna na Długim Targu.

Przypominamy, że 5 sierpnia 2019 koniec zapisów online!

Maraton „Solidarności” to nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu poległym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto.

W tym roku wystartuje już po raz 25 na królewskim dystansie pełnego maratonu – 42 kilometrów i 195 centymetrów. Tradycyjny jest dzień startu – 15 sierpnia. Mogą startować osoby, które ukończyły 18 lat.

Zapisy przyjmowane będą do dnia startu. Jednak warto, by nie czekać na ostatnią chwilę. Czym wcześniejsze zgłoszenie, tym niższa opłata startowa. Z opłat zwolnieni są członkowie „Solidarności” oraz ci, którzy ukończyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarności”. Osoby w wieku 60 lat i więcej uiszczają stałą opłatę w kwocie 30 złotych po uprzednim zapisaniu się na listę startową. Zapisy przyjmowane są tylko drogą on-line na stronie XXV ORLEN Maratonu „Solidarności”. Będzie prowadzona osobna klasyfikacja w ramach I Mistrzostw Polski dla członków NSZZ” Solidarność” kobiet i mężczyzn.

Zapisy online trwają tylko do 5 sierpnia.

Opłata startowa w wysokości 99 zł, będzie obowiązywała do końca zapisów internetowych. Potem pozostanie juz tylko możliwość zapisania się w Biurze Zawodów. Wtedy opłata w biurze wyniesie 150 zł, zatem warto jak najszybciej zgłosić się do udziału w tym pięknym jubileuszowym biegu. Więcej szczegółów znajdziecie w regulaminie imprezy.

Bieg rozpocznie się w tradycyjnym miejscu, wstać trzeba będzie o godzinę wcześniej niż to było w poprzednich edycjach. Start honorowy wyznaczono 15 sierpnia br. o 9.00 pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 w Gdyni, a start ostry nastąpi pół godziny później obok Urzędu Miasta Gdyni.

Trasa na odcinku gdyńskim i sopockim jest identyczna jak w poprzednim roku. W Gdańsku tak samo pobiegniemy tylko do skrzyżowania al. Zwycięstwa z ul. Hallera przy Operze Bałtyckiej, choć i tutaj będą zmiany. Od granicy Gdańska, czyli od skrzyżowania z ul. Czyżewskiego maratończycy biegną lewym pasem. Prawy pozostawiony będzie dla pojazdów.

Tak będzie aż do skrętu w ul. Hallera. Tam bieg odbywać się będzie prawym pasem, następnie lewym pasem ulicami: Czarny Dwór, Dąbrowszczaków, Kołobrzeską, Chłopską, Pomorską, Kapliczną, Piastowską i z powrotem wbiegamy na Czarny Dwór, Hallera, Kliniczną, Jana z Kolna, Narzędziowców, Jerzego Popiełuszki, tam zawodnicy przy historycznej Sali BHP zrobią nawrót i przez II Bramę Stoczni Gdańsk skierują się na Długi Targ, gdzie będzie znajdować się meta.

Tym, którzy startowali w poprzednich edycjach, nie trzeba przypominać jak wyjątkowa jest meta na Długim Targu. Trójmiejski maraton jest oblegany przez biegaczy z zagranicy. To najbardziej międzynarodowy maraton w Polsce.

Biuro zawodów

13 i 14 sierpnia będzie mieściło się w Gdańsku – SALA BHP ul. Jerzego Popiełuszki 6 obok Europejskiego Centrum Solidarności.

13.08.2019 r. – 11.00 – 19.00
14.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

15 sierpnia w Gdyni – Gdyńskie Centrum Sportu obok startu od Al. Marszałka J. Piłsudskiego

Gdynia:

15.08.2019 r.  – 6.30 – 8.30

Wszelkie informacje na stronie internetowej Stowarzyszenia Maratonu „Solidarność”

www.maratongdansk.pl/