Srebrny maraton pod patronatem Prezydenta RP

Już blisko 1000 osób z 30 krajów zapisało się na listę uczestników tegorocznego maratonu Solidarności. 25 Orlen Maraton Solidarność odbędzie się 15 sierpnia 2019 roku na trasie Gdynia – Gdańsk. Maraton „Solidarności” to nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu poległym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. W tym roku wystartuje już po raz 25 na królewskim dystansie pełnego maratonu – 42 kilometrów i 195 metrów.

marat-konferencja 2019

orlen_maraton_solidarnosci_2019_PLAKAT_z_godlem

maraton1

– Pierwszy był bieg w 1981 roku, od bramy stoczni w Gdyni do bramy stoczni w Gdańsku – mówił 8 sierpnia br. podczas konferencji prasowej Roman Kuzimski, wiceprzewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. – Nazywaliśmy go Biegiem Łączników, bo upamiętniał ludzi, którzy przenosili informacje i ulotki między trójmiejskimi stoczniami.

Inicjatorem Maratonu :Sierpień 80”, który początkowo miał dystans półmaratonu, był Józef Kuczma. Pomysłodawcą organizacji biegu na dystansie pełnego maratonu był Kazimierz Zimny, biegacz, medalista olimpijski z Rzymu (1960) na dystansie 5000 m. Po raz pierwszy zawodnicy zmierzyli się z dystansem maratońskim w 1995 roku, a Kazimierz Zimny do dziś jest dyrektorem imprezy. Szefem organizacyjnym jest Małgorzata Leśniewicz.

W roku 2019 po raz pierwszy maraton „Solidarności” patronatem objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Nowością jest osobna klasyfikacja w ramach I Mistrzostw Polski dla członków NSZZ „Solidarność” kobiet i mężczyzn. Członkowie NSZZ „Solidarność” oraz ci, którzy ukończyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarności” zwolnieni są z opłat. Osoby powyżej 60 lat uiszczają stałą opłatę w kwocie 30 złotych po uprzednim zapisaniu się na listę startową.

Z Gdyni do Gdańska

Maraton to tradycja i historia, ale także otwartość na nowe projekty i innowacje. Aby odpowiedzieć na stale rosnące zainteresowanie biegami na tym dystansie przez coraz większe rzesze amatorów, bardziej sprzyjająca będzie trasa na gdańskim odcinku, czyli tam, gdzie prowadzą ostatnie kilometry dystansu. Natomiast bez zmian pozostaje limit czasu. Na pokonanie trasy będzie maksymalnie pięć i pół godziny.

Trasa w tym kształcie otrzymała atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA) i światowej federacji (IAAF) na pięć najbliższych lat.

Bieg rozpocznie się w tradycyjnym miejscu, wstać trzeba będzie o godzinę wcześniej niż to było w poprzednich edycjach. Start honorowy wyznaczono 15 sierpnia już o 9.00 pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 w Gdyni, a start ostry nastąpi pół godziny później obok Urzędu Miasta przy al. Piłsudskiego.

Trasa na odcinku gdyńskim i sopockim jest identyczna jak w poprzednim roku. W Gdańsku tak samo pobiegniemy tylko do skrzyżowania al. Zwycięstwa z ul. Hallera przy Operze Bałtyckiej, choć i tutaj będą zmiany. Od granicy Gdańska, czyli od skrzyżowania z ul. Czyżewskiego maratończycy biegną lewym pasem. Prawy pozostawiony będzie dla pojazdów. Tak będzie aż do skrętu w ul. Hallera. Tam bieg odbywać się będzie prawym pasem, następnie lewym pasem ulicami: Czarny Dwór, Dąbrowszczaków, Kołobrzeską, Chłopską, Pomorską, Kapliczną, Piastowską i z powrotem wbiegamy na Czarny Dwór, Hallera, Kliniczną, Jana z Kolna, Narzędziowców, Jerzego Popiełuszki, tam zawodnicy przy historycznej Sali BHP zrobią nawrót i przez II Bramę Stoczni Gdańsk skierują się na Długi Targ, gdzie będzie znajdować się meta.

Biuro zawodów

13 i 14 sierpnia będzie mieściło się w Gdańsku – SALA BHP ul. Ks. Jerzego Popiełuszki 6 obok Europejskiego Centrum Solidarności.

13.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

14.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

15 sierpnia w Gdyni – Gdyńskie Centrum Sportu obok startu od Al. Marszałka J. Piłsudskiego (teren boiska ).

Gdynia:

15.08.2019 r.  – 6.30 – 8.30

Wszelkie informacje na stronie internetowej Stowarzyszenia Maratonu „Solidarność”

www.maratongdansk.pl/

Zdjęcia: konferencja prasowa 8 sierpnia 2019 r,  Maraton Solidarności 2017. fot. Ryszard Kuźma, Wojciech Milewski