Kenijczyk wygrał XVIII Energa Maraton Solidarności

Kenijczyk Musila Martin Musembi zwyciężył w XVIII Energa Maratonie Solidarności, uzyskując czas 2:21:57. Wśród kobiet najlepsza okazała się Karnatsevich Halina z Białorusi z czasem 2:56:54. W tegorocznym maratonie, który rozpoczął obchody XXXII rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych, wystartowało 658 zawodników z 16 krajów. To rekord frekwencji.

Najlepszy z Polaków – Krzysztof Bartkiewicz – zajął 4 miejsce. 16 miejsce zajął Grzegorz Jezierski (Koziegłowy), który zwyciężył wśród biegaczy będących członkami NSZZ „Solidarność”.

Sygnał do startu maratonu dali szef Związku Piotr Duda oraz przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla. Liderzy Związku wręczali również nagrody dla najlepszych zawodników.

Trasa 42 195 m biegła spod Pomnika Ofiar Grudnia’70 w Gdyni przez Westerplatte do mety ulokowanej na Długim Targu w Gdańsku.

Dyrektorem maratonu od lat jest Kazimierz Zimny, dwukrotny olijmpczyk, brązowy medalista igrzysk w Rzymie w 1960 r.

fot. Paweł Glanert