Mapa szczęścia: Kto bogaty? Kto szczęśliwy?

Dawny podział na Polskę A i B (duże, zamożne miasta kontra biedna prowincja) traci rację bytu. Dzisiaj obowiązują inne kryteria. Dobrobyt jest ważny, ale coraz ważniejsze staje się szczęście – zauważa Dziennik Gazeta Prawna.

Mieszkańcy Polski wschodniej oraz Małopolski i Podkarpacia choć częściej bezrobotni i z mniejszym PKB na mieszkańca, żyją dłużej niż bardziej dynamiczni mieszkańcy metropolii. Rzadziej zabijają ich stres i nowotwory. Mapę jakości życia publikuje wtorkowy „Dziennik Gazeta Prawna”, stawiając tezę, że z zamożnością szczęście ma niewiele wspólnego.

„Mapa szczęścia” DGP nie pokrywa się z mapą dobrobytu. Polacy ze wschodniej części kraju tworzą trwalsze rodziny i żyją dłużej niż ich krewni z bogatszych regionów. Najdłużej – mieszkańcy Podkarpacia. Mężczyźni średnio 74,3 roku, kobiety 82,1 roku. Przeciętny Polak żyje 73 lata, a Polka – 80 lat. A PKB na głowę mieszkańca jest tam o jedną trzecią niższy od średniej krajowej.

Dodatkowo województwa: podlaskie, warmińsko-mazurskie, podkarpackie i lubelskie, czyli regiony o stosunkowo niskich płacach i wyższym bezrobociu, są powyżej średniej wśród regionów o najmniejszej zachorowalności na nowotwory złośliwe na 100 tys. mieszkańców.

Liczba mieszkańców przypadająca na łóżka w szpitalach ogólnych jest w tzw. biedniejszych województwach mniejsza niż średnia krajowa: Lubelskie, Świętokrzyskie i Podlaskie są w pierwszej szóstce najlepszych regionów. Nigdzie też nie jest tak bezpiecznie, jak na Podkarpaciu czy Lubelszczyźnie.