Manifestacja w Gdańsku przeciwko wyborczym błędom

W sobotę w kilkunastu miastach odbyły się obywatelskie protesty przeciwko serii nieprawidłowości w procedurze wyborczej oraz w związku z kompromitacją Państwowej Komisji Wyborczej, niewydolnego i niezabezpieczonego systemu liczenia głosów oraz budzących wątpliwości wyników wyborów.

Zdjęcie: Paweł Glanert

uw1

Manifestujący domagali się m.in. powtórzenia wyborów, dymisji członków PKW (do której już zresztą doszło w piątek i w sobotę), a nawet jej likwidacji, społecznej kontroli nad wyborami oraz zmiany kart do głosowania. W Gdańsku w proteście przed siedzibą Rady Miasta Gdańska i przed budynkiem urzędu wojewódzkiego, w którym mieści się Wojewódzka Komisja Wyborcza, uczestniczyło około 250, w większości młodych, osób.

- „Powtórzyć wybory”, „Dajcie głosy – policzymy”, „Kraj jest chory – sfałszowali wybory” – to kilka haseł, które skandowano podczas sobotniego protestu.
Uczestnicy protestu w Gdańsku proponowali zmiany w sposobie liczenia głosów, czyli   rejestrowania wideo działań komisji wyborczych od momentu otwarcia urny z głosami do podpisania protokołu z wynikami oraz nadawania unikalnych numerów kartom do głosowania.

Działacze KNP planują m.in. przygotowanie wzoru pozwu, który będzie można pobrać z internetu, dopisać własne zastrzeżenia do wyborów i wysłać do sądu. W gdańskiej manifestacji uczestniczyli także działacze Ruchu Narodowego, stowarzyszeń obywatelskich oraz działacze PiS.

ASG