Mamy patrona przed Bogiem – bł. ks. Jerzego Popiełuszkę

NSZZ „Solidarność” ma godnego patrona przed Bogiem. To kapłan męczennik bł. ks. Jerzy Popiełuszko. Decyzję w tej sprawie podjęła Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, z upoważnienia papieża Franciszka, na wniosek „Solidarności” 25 sierpnia br.

Dekret Kongregacji odczytał ks. abp Sławoj Leszek Głódź podczas mszy św. w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku, w 34 rocznicę podpisania Porozumień sierpniowych.

Szef związku Piotr Duda powiedział, że ksiądz Jerzy oddał życie, aby „Solidarność” mogła żyć.

- Patronat błogosławionego księdza Jerzego to wspaniały prezent od papieża Franciszka. Od teraz nie tylko jako nasz kapelan, ale i patron – powiedział Piotr Duda w czasie uroczystego spotkania Zarządu Regionu Gdańskiego naszego związku w historycznej Sali BHP.

Przypomnijmy, że to na wniosek NSZZ “Solidarność” złożony do Watykanu za pośrednictwem Episkopatu Polski, Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z upoważnienia Papieża Franciszka podjęła decyzję o ustanowieniu bł. ks. Jerzego Popiełuszki patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego “Solidarność”.

Tuż po rozpoczęciu mszy świetej w Bazylice św. Brygidy metropolita gdański ks. abp. Sławoj Leszek Głódź poświęcił relikwiarze św. Jana Pawła II i bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz płaskorzeźby przedstawiające sceny ze Stoczni Gdańskiej z 1980 roku.

W związkowych uroczystościach brał udział też brat ks. Jerzego Popiełuszki – Józef wraz z małżonką.

ASG