Magia radia – 71 urodziny rozgłośni Radio Gdańsk

Magia radia jest i działa. Tworzą ją „radiowe głosy”, śmigająca na antenie muzyka, reportaż, news, a przede wszystkim wyobraźnia słuchaczy. Chociaż w epoce internetu i obraz za pośrednictwem stron WWW też dociera do odbiorców.

W piątek 24 czerwca br. Radio Gdańsk obchodziło swoje 71 urodziny. Były nagrody, przyjacielskie spotkania i koncert Tomka Lipińskiego z zespołem, który zagrał legendarne już utwory Kryzysu, Tiltu i Brygady Kryzys oraz ze swojej najnowszej płyty „To czego pragniesz”.

Urodzinowa gala odbyła się w studiu koncertowym gdańskiej rozgłośni im. Janusza Hajduna. Poprowadził ją Konrad Mielnik, dyrektor artystyczny Radia Gdańsk.

Nagrodę Radiowej Osobowości Roku otrzymała Katarzyna Bellingham – za głos i ogromną wiedzę. Od roku red. Tomasz Olszewski gości ją w programie „Ogrodniczka w radiu Gdańsk” i wypytuje jak sadzić i pielęgnować rośliny. Jest ona bowiem mistrzem ogrodnictwa i prowadzi wraz z mężem ogród na Kaszubach,

– Jestem z Wrzeszcza, jestem z Gdańska. Jako dziecko często przechodziła obok radia myśląc – radio, hmm, a teraz zaproszono mnie, żeby do tej radiowej rodziny troszeczkę wejść – powiedziała Katarzyna Bellingham.

Radiową Osobowością Roku został też cukiernik i mistrz piekarnictwa Grzegorz Pellowski. I to dzięki udziałowi w programie „Ludzie i pieniądze”.

W sierpniu 1980 to właśnie Grzegorz Pellowski był jednym z pierwszych, którzy zdecydowali się wesprzeć strajk stoczniowców – dostarczając chleb do stoczni.

Przyznano też „Bursztynowe Mikrofony”. Pierwszy trafił do Wojciecha Sulecińskiego, który od 2014 r. w Radiu Gdańsk prowadzi programy „Co za historia” oraz „Komentarze Radia Gdańsk „.

– Bardzo się cieszę, w imieniu wszystkich moich gości, że udało nam się mówić o historii w porze największej słuchalności radia, z poczuciem, że trafiamy do słuchaczy – powiedział Wojciech Suleciński.

Bursztynowy Mikrofon otrzymała Katarzyna Wietecha z działu Promocji i Reklamy. Jej specjalnością są patronaty.

– Mnie z anteny nikt nie zna i chyba nie pozna. Nikt nie zna mojego głosu. Zajmuję się takimi sprawami, o których niewiele osób wie, tym bardziej dziękuję, że moja praca została dostrzeżona – powiedziała Katarzyna Wietecha.

Trzecim nagrodzonym był Robert Silski, autor serwisów informacyjnych Radia Gdańsk.

– Swoją przygodę z radiem zaczynałem tyle lat temu, że nie będę teraz próbował się doliczyć ile. To było tak różnie, to radio gdzieś się pojawiało w moim życiu, potem odchodziło, potem znowu wracało, to były przeróżne doświadczenia i w radiu parałem się różnymi rzeczami. A kiedy pięć i pół roku temu trafiłem tu prosto do redakcji informacji to tak naprawdę okazało się, że wszystkie te dotychczasowe doświadczenia mogę sobie między bajki włożyć – powiedział Robert Silski.

Laureaci otrzymali statuetki i kiwaty z rąk prezesa „Radia Gdańsk” Andrzeja Liberadzkiego.

Gdy na scenę wyszedł Tomek Lipiński z zespołem atmosfera była gorąca – także dosłownie. Muzycy wykonali utwory znane od 1980 roku jak „Border Line” i „Fallen Is Babylon”, te znane w latach 80-tych z bootlegowych kaset magnetofonowych Kryzysu, Tiltu i Brygady Kryzys po najnowsze jak ”Zdrajca dla zdrajców”, z płyty „To czego pragniesz” .

Muzyka jest bowiem mocną stroną Radia Gdańsk. I tak na przykład w tym samym Studiu Koncertowym im. Janusza Hajduna w niedzielę 26 czerwca o godz. 20 można będzie posłuchać zespołu „Asia i koty”. To kolejny koncert z cyklu „Metropolia Jest Okey w Radiu Gdańsk „. Usłyszymy melancholijne, wyraziste utwory Joanny Bielawskiej.

Na antenie Radia Gdańsk goszczą też politycy i związkowcy m.in. Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG „S”, a w poniedziałki i czwartki od kilku lat komentuje wydarzenia polityczne i społeczne  Artur S. Górski z „Magazynu Solidarność”. Od kilku tygodni do grona piątkowych komentatorów dołączył Jacek Rybicki, dyrektor Biura ZRG NSZZ „S”, w latach 1997-2001 wpływowy polityk AWS.

Przypomnijmy, że tytuł „Radiowej Osobowości Roku” zdobywają przedstawiciele różnych profesji: politycy, ludzie kultury, sportowcy, przedsiębiorcy i samorządowcy. Wyróżnienia Bursztynowe Mikrofony wręczane są pracownikom radia za szczególne zasługi dla rozwoju publicznej radiofonii na Wybrzeżu.