Londyn a polscy pracownicy

Prawie 40 proc. (38 proc.) z 5,2 mln osób pracujących w Londynie pochodzi spoza Wielkiej Brytanii. 13 proc. to obywatele krajów Unii Europejskiej, a 25 proc. przyjechało z innych części świata. Polacy, po Hindusach, są drugą najliczniejszą grupą imigrantów w Londynie – informuje wgospodarce.pl.

Według raportu firmy doradczej PwC wartość ekonomiczna wytworzona przez pracowników spoza Wlk. Brytanii rocznie to ok. 22 proc. londyńskiej wartości dodanej brutto.

A to liczby oddające specyfikę rynku pracy w Londynie:

• 3,2 mln osób pracujących w Londynie urodziło się w Wielkiej Brytanii, co stanowi nieco ponad 60 proc. całej siły roboczej tego miasta

• Ponad 682 tys. pracowników z Londynu pochodzi z innych krajów Unii Europejskiej (13 proc. całkowitej siły roboczej), a 1,3 mln z innych części świata (25 proc.)

• W 2005 r. liczba osób pracujących w Londynie, a pochodzących z UE, była o ponad połowę mniejsza (ok. 327 tys.)

• Liczba pracowników w Londynie pochodzących spoza Wlk. Brytanii i UE zwiększyła się w porównaniu z 2005 r. o 300 tys., z 1 mln do 1,3 mln w 2015

Warto dodać, że liczba osób mieszkających w Londynie zwiększyła się z 7,4 mln w 2005 r. do 8,7 mln w 2015 r. To najwyższy wzrost w ciągu ostatnich 100 lat zmian populacji w tym mieście. Najliczniejszą grupę imigrantów w Londynie stanowią Hindusi (3,3 proc.), Polacy (1,9 proc.) i Pakistańczycy (1,5 proc.).

Do Londynu przyjechało wielu wykwalifikowanych pracowników, którzy odnieśli w tym mieście sukcesy. Niemal 60 proc. imigrantów z krajów, które znalazły się w Unii Europejskiej przed 2004 r., zajmuje kierownicze i specjalistyczne stanowiska. Jeśli chodzi o kraje znajdujące się w UE najwcześniej od 2004 r. sytuacja pracowników wygląda trochę inaczej: 22 proc. zajmuje menedżerskie i specjalistyczne stanowiska, 15 proc. pełni role nadzorujące, 32 proc. prowadzi własne firmy lub pracuje dla małych przedsiębiorstw, a pozostałe 31 proc. wykonuje prace codzienne.