List prezydenta elekta Andrzeja Dudy do gdańskiej „Solidarności”

Prezydent elekt Andrzej Duda wystosował osobisty list do  członków NSZZ „Solidarność” z Regionu Gdańskiego.  Przywiózł je Piotr Duda, lider naszego Związku. Przesłanie odczytał Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” podczas poniedziałkowego spotkania organizacji związkowych w Filharmonii Bałtyckiej.

Członkowie NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego

Szanowni Państwo

Pragnę złożyć serdecznie podziękowania członkom NSZZ „Solidarność” za wsparcie i zaufanie, jakim zostałem przez was obdarzony w niedawnych wyborach na urząd Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej.

Dziękuje wszystkim tym, którym tak jak mi bliskie są ideały „Solidarności”. Dziękuję za każdy oddany na mnie głos. To nasze wspólne zwycięstwo.

Pragnę powrócić raz jeszcze do niezwykle istotnych zagadnień zamieszczonych w umowie programowej zawartej 5 maja 2015 roku w Warszawie pomiędzy mną a Komisją Krajową NSZZ „Solidarność”. Zadeklarowałem w niej wsparcie inicjatyw ustawodawczych tak ważnych dla Państwa jak i dla mnie.

Godne życie w bezpiecznej Polsce to nie było jedynie hasło mojej prezydenckiej kampanii. To cel w procesie rozwoju naszego Państwa. Cel do którego będę dążył i który pragnę zrealizować.

Drodzy Związkowcy!

Codziennie podejmujecie wiele wyzwań. Pielęgnujecie idee i wartości, jakie u swego powstania niosła na sztandarach „Solidarność” – poszanowania praw każdego człowieka pracy, Pracy, która ma służyć człowiekowi, rozwijać go i ubogacać. \

Podczas licznych spotkań z Państwem, w jakich miałem przyjemność uczestniczyć, mogłem z bliska obserwować Wasze zaangażowanie w rozwój Państwa oraz związane z nim pragnienia i nadzieje. Za to jestem Wam szczerze wdzięczny.

Wyrażam głębokie przekonanie, że działania i inicjatywy, które będę podejmował jako Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej, w szczególności te realizowane we współpracy z NSZZ „Solidarność” pozwolą usprawniać funkcjonowanie naszego Państwa. Wierzę też głęboko, że przywrócą nadzieję na lepszą przyszłość i lepsze życie, tym, którzy być może tą nadzieję stracili.

Jestem przekonany, że wspólnie możemy naprawić polskie Państwo.

Z wyrazami szacunku i sympatii

Andrzej Duda