Lider gdańskiej „Solidarności” w Radiu Gdańsk

Przewodniczący gdańskiej „Solidarnośći” Krzysztof Dośla był jednym z gości audycji Ludzie i Pieniądze w Radiu Gdańsk. Komu mają służyć autostrady i czy rzeczywiście generują one inwestycyjny boom? Jak godzić życie zawodowe z życiem rodzinnym? O tym m.in. dyskutowali goście poniedziałkowej audycji Teresa Kamińska, prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Krzysztof Dośla oraz Łukasz Olechnowicz, prezes Volanto Sp. z o.o.

Krzysztof Dośla zwrócił uwagę na brak korytarzy transportowych, zgodnie z międzynarodowymi uzgodnieniami oraz odpowiedzi na pytanie komu i czemu mają służyć autostrady.

- Sprawami istotnymi dla społeczeństwa zajmują się ludzie, którzy nie mają wizji państwa i perspektywicznego spojrzenia, a celem jest propagandowe przecięcie wstęgi na kolejnym odcinku autostrady. Na autostradzie A1 brakuje autostrady. To produkt autostradopodobny – mówił Dośla.

Z kolei Teresa Kamińska zwracała uwagę na brak centrów logistycznych w pobliżu autostrad.

Jednym z tematów był projekt „Opieka plus praca – to się opłaca!” realizowany przez Region Gdański NSZZ „Solidarność” w partnerstwie z Pomorską Izbą Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Projekt współfinansowany jest z Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Goście zastawiali się na ile prospołeczne i prorodzinne działania są opłacalne dla firm i czy pracownicy mają możliwość godzenia życia rodzinnego z zawodowym.

- Osoby mające małe dzieci lub opiekujące się starszymi rodzicami nie mają wsparcia instytucjonalnego ze strony państwa. To szefostwo firm powinno się zastanowić jak utrzymać wartościowego pracownika – zauważył Krzysztof Dośla, dodając, że projekt ma uzmysłowić, że są możliwości, iż osoby opiekujące się małymi dziećmi mogą także pracować. W sytuacji niepewności pracy, obciążenia kredytowego, braku mieszkań itd. dzieci będzie rodziło się coraz mniej, co grozi zapaścią demograficzną.