Liczenie głosów trwa. Nasi w samorządzie

Trwa liczenie głosów po niedzielnych wyborach. Na oficjalne wyniki wyborów samorządowych doczekamy się najpewniej jutro po południu.

Dysponując ciągle nieoficjalnymi danymi, gratulujemy wyboru do organów samorządu terytorialnego członkom naszego Związku. I tak, do Rady Miasta Gdańska weszli Piotr Gierszewski, radny klubu PiS poprzedniej kadencji i Anna Wirska, oboje z oświatowej „S”, Anna Kołakowska, historyk, nauczycielka, najmłodszy więzień stanu wojennego oraz Piotr Walentynowicz, wnuk Anny Walentynowicz. Czwórka radnych znajdzie się w klubie PiS.

W Gdyni wyborcze sito pokonały dotychczasowe radne Ewa Krym i Joanna Zielińska z oświatowej „S”, startujące z listy „Samorządności” Wojciecha Szczurka.

W Malborku najpewniej mandat radnego zdobyli Paweł Dziwosz z ZRG „S” (KWW Nasz Malbork) i Wioletta Klepacka (PiS).

Z kolei w Radzie Powiatu Tczewskiego z listy PiS weszła Barbara Kamińska, z Rady Sekcji OiW NSZZ „S”.

Powód opóźnień w liczeniu głosów to szeroko komentowana i powszechnie odczuwana w całej Polsce awaria systemu liczenia głosów Państwowej Komisji Wyborczej. Najwyższa Izba Kontroli zapowiedziała już, że dokładnie sprawdzi, czy pracownicy Krajowego Biura Wyborczego  budowali system informatyczny w sposób zgodny z prawem, rzetelny i gospodarny. Mimo, że data wyborów na jesieni 2014 roku była znana od czterech lat wdrożenie systemu na tak powszechną skalę rozpoczęto przed… trzema miesiącami.

Przypomnijmy, że pierwsze niepokojące oznaki pojawiły się zaraz po zamknięciu lokali wyborczych w niedzielę 16 listopada. Kłopoty mieli i mają członkowie komisji terytorialnych, czyli komisji wyborczych  gminnych, powiatowych i wojewódzkich. Nie byli oni w stanie wydrukować protokołów na podstawie wyników ze swojego terytorium.

ASG