Lewe faktury VAT napędzały wzrost PKB?

Zrobimy rewizję wzrostu gospodarczego za lata 2014 i 2015. Eksport w tych latach był zawyżony nawet o 30 miliardów złotych – zapowiedział w niedzielę wicepremier, minister finansów i rozwoju Mateusz Morawiecki.

Zdaniem wicepremiera Morawieckiego owe fikcyjne faktury napędzały statystyki wzrostu gospodarczego (PKB). Wicepremier w rozmowie z reporterem „Wiadomości” wyliczył, że polski eksport w 2014 i 2015 roku był nawet o 30 miliardów niższy niż to wynika z oficjalnych danych. A to oznacza, że zawyżona była również dynamika PKB, którą chwaliły się poprzednie rządy PO-PSL.  Zaliczenie do eksportu wartości fikcyjnych faktur oznacza, że w ostatnich latach zawyżony był również wzrost PKB.

- Tego eksportu tak naprawdę nie było – mówił Morawiecki.

Z kolei w poniedziałek Mateusz Morawiecki powiedział w TVN24 o sukcesach swego resortu.

- Poprzednie rządy przez 25 lat wyprzedawały nasze srebra rodowe i to nazywały prywatyzacją. My nie sprzedaliśmy żadnego zakładu pracy, a przyciągnęliśmy Mercedesa, LG, Lufthansę oraz zachęciliśmy Toyotę i Volkswagena do nowych inwestycji – powiedział Morawiecki i wymienił też repolonizację banków, uratowanie przewozów regionalnych.

- Przyciągnęliśmy więcej inwestycji zagranicznych w osiem miesięcy niż poprzedni rząd w ciągu ośmiu lat – mówił Mateusz Morawiecki.

- Będziemy robić rewizję wzrostu gospodarczego za rok 2014 i 2015 – zapowiedział Morawiecki i dodał, że PKB w tym roku wyniesie około 3 proc.

Przypomnijmy, że jesienią ub.r. Morawiecki przekonywał, iż dla rządu „PKB nie jest bożkiem absolutnym”.

- Nas interesuje przede wszystkim jakość tego wzrostu – powiedział Mateusz Morawiecki komentując informację, że Bank Światowy obniżył prognozę wzrostu PKB Polski do 3,2 proc. z 3,7 proc.

- Jednak bardzo ważna jest jakość tego wzrostu, aby przekładał się on paragony w sklepach naszych pań domu, aby przekładał się na pełne koszyki zakupów, a nie na to czy to PKB jest 0,2 proc. wyższe, czy niższe – tłumaczył wówczas wicepremier.

Wzrost gospodarczy służyć ma przede wszystkim polskim obywatelom.

ASG