Letnie spotkania z Historią. IPN zaprasza

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku oraz Filia Gdańska Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki w Gdańsku zapraszają na wakacyjne środy z edukacyjnymi grami planszowymi oraz karcianymi. Nasza akcja, którą nazwaliśmy „Letnie spotkania z Historią – gry edukacyjne IPN” dotyczy różnych aspektów historii Polski w XX wieku (i nie tylko).

ipn_gry

Pograć będzie można samemu lub z pomocą naszego edukatora, który cały czas będzie do dyspozycji. Dla każdego uczestnika przygotowaliśmy drobne upominki. Nie zamykamy się również na turystów zagranicznych. Część naszych gier (m. in. „Kolejka”, „111”, „303”) posiada wersję angielską, którą nasi pracownicy postarają się objaśnić wszystkim chętnym.

Zapraszamy w każdą środę od 5 lipca do 2 sierpnia 2017 r. w godzinach 10.00–15.00 pod adresem ul. Mariacka 42.

Letnie spotkania z historią – z filmoteki IPN

Zapraszamy do przeglądu filmów fabularnych i dokumentalnych. Każdy film poprzedzony jest wprowadzeniem historycznym. Po projekcji przewidziana jest dyskusja. Filmy proponujemy w następujących blokach tematycznych:

• WRZESIEŃ 1939 (5 lipca 2017, godz. 11.00)
  • …Gdziekolwiek jesteś, Panie Prezydencie…, 1978, reż. Andrzej Trzos-Rastawiecki (86 min.)
  • Oparta na faktach fabuła, której akcja rozgrywa się w oblężonej Warszawie we wrześniu 1939 r., z niezapomnianą kreacją Tadeusza Łomnickiego w roli prezydenta Stefana Starzyńskiego.
  • POWSTANIE WARSZAWSKIE (12 lipca 2017, godz. 11.00)
  • PASTa 1944, 2008, reż. Marek Widarski (22 min.)
  • Film dokumentalny przedstawiający walki o gmach PAST-y, zilustrowany fragmentami powstańczych kronik oraz relacją Zbigniewa Dębskiego „Prawdzica”, który zatknął polską flagę na szczycie budynku.
  • Powstanie i medycyna, 2013, reż. Marek Widarski (54 min.) Filmowa opowieść o powstańczej służbie sanitarnej w oparciu o relacje uczestników wydarzeń: lekarzy, sanitariuszek i rannych.
  • ŻOŁNIERZE NIEZŁOMNI – PODZIEMIE ZBROJNE PO 1945 ROKU (19 lipca 2017, godz. 11.00)
  • Mój przyjaciel Laluś, 2016, reż. Dariusz Walusiak (60 min.)
  • Józef Franczak „Laluś”, ostatni żołnierz antykomunistycznego podziemia zbrojnego we wspomnieniach jego przyjaciela Wacława Szaconia „Czarnego”.
  • PRL – ŻYCIE CODZIENNE (26 lipca 2017, godz. 11.00)
  • Każdy wie kto za kim stoi, 1983, reż. Maria Zmarz-Koczanowicz (6 min.) Zrealizowany w czasie stanu wojennego krótkometrażowy dokument, którego bohaterami są ludzie stojący w wielometrowych „ogonkach” przed sklepami.
  • Co rzucili? Rzeczywistość kolejkowa w PRL, 2010, reż. Konrad Starczewski (36 min.) Relacje świadków oraz komentarze historyków, dające obraz realiów życia codziennego w PRL lat osiemdziesiątych.

Zapraszamy zorganizowane grupy młodzieży (min. 5 osób). Prosimy o zgłoszenia na adres bartosz.januszewski@ipn.gov.pl najpóźniej w przeddzień projekcji.

Wszystkie projekcje odbywają się w siedzibie IPN w Gdańsku: Al. Grunwaldzka 216, Sala Edukacyjno-Konferencyjna im. gen. Augusta Emila Fieldorfa „Nila”.

Wstęp wolny.

Marcin Węgliński