Lepsze wyniki finansowe po wymianach kadr w spółkach Skarbu Państwa

Opozycyjne w stosunku do rządu PiS media emocjonowały się zmianami, jakie przeprowadził rząd PiS w spółkach Skarbu Państwa. Atakowano prostym przekazem: wymiana rad nadzorczych i zarządów w spółkach Skarbu Państwa to „dorwanie się do konfitur” i nie ma merytorycznych podstaw.

Tymczasem wyniki finansowe spółek Skarbu Państwa po roku działalności pod kierownictwem zarządów powołanych przez obecny rząd pokazują, że są w dużo lepszej kondycji finansowej niż za rządów PO.

Przykładem jest spółka Orlen S.A., która w roku 2016 osiągnęła zysk netto w wysokości 5,7 mld zł, powiększając swój zysk netto o 2,5 mld zł w stosunku do roku 2015. Jeśli chodzi o całą Grupę Orlen S.A. wolumen sprzedaży wzrósł o 2 proc., sprzedaż paliw była rekordowa i wyniosła 10 mld litrów, bardzo wysokie były także nakłady inwestycyjne, które przekroczyły 4 mld zł – informuje portal wgospodarce.pl.

W dobrej sytuacji finansowej są także inne spółki Skarbu Państwa, które jeszcze do niedawna były w zupełnie odmiennej sytuacji. Przykładem są spółki, które do tej pory były albo deficytowe, albo też osiągały minimalne zyski, a teraz rok 2016 kończą na „dużym plusie” takie, jaki PLL LOT S.A., Lotos. S.A, PKP Intercity, spółki sektora energetycznego, czy KGHM. S.A.

Według danych na koniec 2016 roku wszystkie spółki, w których Skarb Państwa ma większościowe udziały, mają znacznie lepsze wyniki finansowe niż w poprzednich latach. Przykładem są choćby LOT S.A. czy też spółka PKP Intercity S.A., które po raz pierwszy od kilku lat nie są spółkami permanentnie deficytowymi, a podmiotami przynoszącymi zyski.

zola