„System pracy w Polsce jest chory” – PiS popiera protest związkowców

Symbolicznym jest, że 13 września, w trzecim dniu Ogólnopolskich Dni Protestu „Dość lekceważenia społeczeństwa”, Sejm głosami koalicji PO-PSL przegłosował zwiększenie tegorocznego deficytu w budżecie państwa o 16 mld zł do wysokości 51,5 mld zł. To kolejny dług tercetu Tusk–Rostowski–Piechociński, za który zapłacą wszyscy Polacy.

W dzisiejszych głosowaniach nie biorą udziału posłowie Prawa i Sprawiedliwości, którzy w ten sposób solidaryzują się z uczestnikami protestów. Zamiast tego parlamentarzyści PiS pojawili się przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów, gdzie przemówienie popierające związkowców wygłosił Jarosław Kaczyński.

Manifestujemy solidarność z tymi, którzy mają dość Polski bez pracy, Polski oligarchicznej, Polski, gdzie nie ma równości, praworządności, gdzie każdy obywatel cierpi z powodu niesprawności państwa. Ale przede wszystkim dlatego, że to nie jest państwo dla wszystkich, to nie jest państwo w pełni demokratyczne. Państwo ma służyć! Domagamy się uczciwości, domagamy się prawdy. Ona jest fundamentem dobrego życia społecznego i publicznego. Dziś życie publiczne opiera się na kłamstwie, my je odrzucamy. Chcemy prawdy, wolności, równości, nowej Polski! Zwycięstwo trzeba przybliżać takimi akcjami, jak ta związków zawodowych. Dzisiaj jesteśmy z tymi, którzy chcą innej Polski. Dzisiaj powtarzamy jeszcze raz: Polska musi być inna! Musi być inna! Musi być prawdziwie demokratyczna! Musi być kraje, który szanuje obywateli, w którym nie dzieli się ludzi na tych którzy mają i nie mają prawa wyboru władz, bo noszą jakieś berety!

Ponadto Klub Parlamentarny PiS przyjął 13 września uchwałę popierającą protesty pracownicze. W dokumencie napisano m.in.: „System pracy w Polsce jest chory. Skutki tej choroby deformują warunki życia polskich rodzin, gospodarkę i demoralizują społeczeństwo. Nie ma zgody na masowe zatrudnienie na umowach „śmieciowych”, na „elastyczną” organizację czasu pracy, na niskie wynagrodzenia za pracę, na odmowę wypłaty wynagrodzenia za pracę, na pogardliwy, lekceważący stosunek do pracowników i bezkarne łamanie ich praw. Nie ma zgody na stałe poszerzanie skrajnego ubóstwa rodzin wychowujących dzieci. Nie ma przyzwolenia na rozwój „szarej” i „czarnej” strefy w zatrudnieniu, na coraz liczniejszych „biednych pracujących” i bezrobotnych bez prawa do zabezpieczenia społecznego”.

Zobacz całą uchwałę