Lech Kaczyński polityk, prezydent, człowiek „Solidarności”

Czy Lech Kaczyński był pierwszym prezydentem RP realizującym ideały „Solidarności”? Jakim był człowiekiem? Kto i dlaczego go zwalczał? Kto odpowiada za tragedię lotu Tu-154M do Smoleńska? Jaka gra dyplomatyczna toczyła się wokół wizyty delegacji na 70-lecie zbrodni katyńskiej? Czym był przemysł pogardy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań próbują daćautorzy biografii Lecha Kaczyńskiego pt. „Prezydent Lech Kaczyński 2005-2010”.

Opowieść zaczyna się od kampanii wyborczej w 2005 roku. Jej ponad 600-stronicowy drugi tom autorstwa dr. hab. Sławomira Cenckiewicza, autora licznych publikacji o najnowszej historii Polski, od stycznia 2016 r. dyrektora Centralnego Archiwum Wojskowego  i Adama Chmieleckiego, naszego redakcyjnego kolegi, politologa i dziennikarza „Magazynu Solidarność”, obejmuje prezydenturę Lecha Kaczyńskiego.

Red. Adam Chmielecki był gościem poniedziałkowego Forum Panoramy w TVP3 Gdańsk o godz. 19. Kolejna powtórkowa emisja „Forum” –  dzisiaj o godz. 21.30

Tutaj odnajdą Państwo link do programu TVP3…>>