Laboratorium szpitala Copernicus w rękach prywatnych – czy wzrosną koszty badań?

Zarząd spółki Copernicus przekazał laboratorium byłego gdańskiego szpitala wojewódzkiego zewnętrznej firmie. Opozycja potępia to posunięcie.

Jak czytamy w „Gazecie Gdańskiej”, Copernicus i Urząd Marszałkowski twierdzą, że laboratorium nie zostało sprywatyzowane –  nie sprzedano bowiem samego zakładu, tylko świadczone na jego terenie usługi. Nie zmienia to jednak faktu, że na badaniach laboratoryjnych nie będzie zarabiał szpital, tylko firma LM Bruss, której prezesem jest Maciej Hipsz.

Zdjęcie: Wikimedia Commons, Strolch 1983

powiew_krwi

Urząd Marszałkowski twierdzi, że skutkiem przekazania prowadzenia badań laboratoryjnych podmiotowi zewnętrznemu będą niższe koszty usług. – Spółka Copernicus PL Sp. z o.o. oddała w outsourcing prowadzenie badań laboratoryjnych, co oznacza, że nie doszło do odsprzedania diagnostyki laboratoryjnej. Outsourcing jest powszechnie stosowanym narzędziem przez wszystkie podmioty lecznicze w całym kraju. Najczęściej dotyczy to usług cateringowych, sprzątania, ochrony czy właśnie diagnostyki laboratoryjnej, gdyż koszty firm wyspecjalizowanych w prowadzeniu tych działalności są znacznie niższe niż miałby to robić dany podmiot leczniczy, przy zachowaniu jeszcze wyższych standardów. W przypadku Diagnostyki Laboratoryjnej w Copernicus PL sp. z o.o. w szpitalu na Zaspie, outsourcing powiązany jest również z przejęciem pracowników i wydzierżawieniem powierzchni – przekonuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik Urzędu.

Opozycja zdecydowanie negatywnie wypowiada się na temat oddania laboratorium. – Laboratorium powinno należeć do wspólnej jednostki szpitalnej. Nie może być tak, że najbardziej dochodowe zakłady są sprzedawane, a pozostawia się jedynie te, które nie generują tak dużych zysków. Przez takie ruchy my, pacjenci, będziemy skazani na duże koszty. To jest chore, że żeby chcieć się przebadać, trzeba zapłacić sporą sumę. W ten sposób wiele osób jest pozbawionych opieki medycznej – grzmi Jerzy Barzowski, radny Sejmiku Województwa Pomorskiego z ramienia PiS.

Copernicus nie podaje żadnych informacji na temat kwot – nie wiadomo, ile spółka zarobi na wynajmie pomieszczeń laboratoryjnych. Nieznana jest też wysokość przewidywanych oszczędności. Mariusz Szymański, rzecznik gdańskiego NFZ, twierdzi, że jest to kwestia bezpośrednich ustaleń między spółkami. – Nawet orientacyjnie nie jestem w stanie stwierdzić o jaką kwotę może chodzić. Wiem jedynie, że firma LM Bruss jest potentatem na rynku świadczenia usług laboratoryjnych – mówi. Tajemnicą jest również cennik usług LM Bruss – firma nie udostępnia go publicznie, a chcący skorzystać z oferty prowadzonego przez nią laboratorium pacjent musi wysłać indywidualne zapytanie przez elektroniczny formularz na stronie internetowej albo dowiadywać się bezpośrednio w placówce.