Kwesta ogólnopolska na budowę pomników ofiar tragedii smoleńskiej

Ruszyła zbiórka pieniędzy na budowę pomników prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego oraz ofiar tragedii smoleńskiej. Monumenty, upamiętniające największą tragedię po II wojnie światowej mają stanąć w centrum Warszawy. Akcja trwa do końca marca 2018 r.

Publiczna zbiórka, rozpoczęta 76 miesięcy po tragedii smoleńskiej z 10 kwietnia 2010 roku, kiedy w katastrofie w Smoleńsku zginął prezydent RP Lech Kaczyński z małżonką Marią, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, grupa parlamentarzystów, dowódcy wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych RP, pracownicy Kancelarii Prezydenta RP, duchowni, przedstawiciele ministerstw, instytucji państwowych, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące, załoga samolotu, funkcjonariusze BOR. Stanowili oni delegację polską na uroczystości związane z obchodami 70 rocznicy zbrodni katyńskiej. Śmierć połączyła ludzi z różnych partii politycznych. Do dzisiaj przyczyny katastrofy i przebieg lotu stawia liczne znaki zapytania.

Zbiórka publiczna na budowę pomników Ofiar Tragedii Smoleńskiej oraz prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego rozpoczęła się w środę o godz. 8 przed kościołem seminaryjnym przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.

– Pomnik Lecha Kaczyńskiego stanie tutaj, bo był on wielkim prezydentem i człowiekiem, który prowadził Polskę we właściwym kierunku. Będzie i pomnik wszystkich ofiar katastrofy smoleńskiej tu, niedaleko stąd – zapowiedział Jarosław Kaczyński, prezes PiS 10 lipca br.

Pieniądze zbierają członkowie Komitetu Społecznego Budowy Pomników śp. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego oraz Ofiar Tragedii Smoleńskiej 2010 r. Za datki wydawane będą cegiełki w nominałach 10 zł, 20 zł, 50 zł, 100 zł, 500 zł i 1000 zł.

Głównym zadaniem komitetu jest prowadzenie zbiórki publicznej, której celem jest „podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji, pielęgnowanie polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej”.

Wśród członków komitetu są m.in. poeta Jarosław Marek Rymkiewicz, piosenkarka Halina Frąckowiak, reżyser Antoni Krauze, aktorki Katarzyna Łaniewska i Halina Łabonarska, satyrycy Jan Pietrzak, Marcin Wolski oraz premier Beata Szydło, wicepremierzy Piotr Gliński i Jarosław Gowin.

Pomniki mają zostać uroczyście odsłonięte w ósmą rocznicę katastrofy smoleńskiej.

ASG