Ku Polsce Niepodległej

„Ku Polsce zawsze Niepodległej i Najjaśniejszej, Królewskiej” to tytuł albumu jaki opracował ks. Stanisław Płatek, wydany przez pelplińskie Wydawnictwo Bernardinum.

ksplatek2

- Moją pracę dedykuję ukochanej mojej Ojczyźnie, Najjaśniejszej RP, która powstała w mozolnym i ofiarnym trudzie – zaczyna swoje dzieło ks. Płatek.

Album składa się z podrozdziałów m.in. Żołnierze II Rzeczpospolitej w walce o Najjaśniejszą a w nim Legiony Józefa Piłsudskiego, Błękitna Armia Gen. J. Hallera, Bitwa Warszawska, Polonia Wolnego Miasta Gdańska, losy Polonii Gdańskiej, Katyń i Piaśnica, 2 Korpus Generała Władysława Andersa.

Kolejny rozdział traktuje o protestach robotniczych w 1946 roku oraz w kolejnych latach 1956, 1968, 1970, 1976, 1980 i 1988 roku. Swoje miejsce ma tutaj strajk sierpniowy z 1980 i 1988 roku oraz obrona przemysłu stoczniowego. Historii najnowszej naszej Ojczyzny i roli Kościoła poświęcone są podrozdziały traktujące o Millenium Chrztu Gdańszczan 997-1997, pielgrzymkach Jana Pawła II do Ojczyzny oraz Krzyże Gdańska i Krzyż Giewontu.

Album zawiera bogate ilustracje oraz fragmenty poezji patriotycznej i religijnej.

Ksiądz Płatek sprawował funkcję wikariusza w parafii św. Ignacego na Oruni, następnie w parafii św. Franciszka w Gdańsku i w Nowym Porcie w parafii św. Jadwigi.  Był aktywny w Ruchu Światło Życie ks. Franciszka Blachnickiego.

Chętni do nabycia albumu mogą zgłaszać się do redakcji „Magazynu Solidarność” przy Wałach Piastowskich 24, tel. 58 308 42 72.