Kto zyskuje na druku pieniądza?

Pod koniec sierpnia Ministerstwo Finansów na czele z Jackiem Rostowskim zdecydowało, że bank centralny będzie mógł drukować złotówki bezpośrednio za papiery skarbowe od państwa, czego zakazuje konstytucja – podaje wgospodarce.pl

Stały druk pieniądza umożliwia utrzymanie światowej gospodarki w nieskończonym wzroście. Sama operacja nie produkuje jednak ani dóbr i usług, ani nie prowadzi do zwiększenia zatrudnienia pracowników.

Na tym systemie najbardziej korzystają ci, którzy mają prawo do druku pieniądza, a więc banki i rządy. Potem firmy i  instytucje, które dostają je jako pierwsze. Mogą wydać pieniądze zanim ceny towarów, które chcą kupić, wzrosną ze względu na wzrost liczby nowego pieniądza w obiegu. Nabywają więc produkty, usługi i aktywa tanio. A ceny dóbr i usług wkrótce zaczynają rosnąć. Dla zwykłych ludzi oznacza to droższe życie przy tym samym poziomie wynagrodzeń. Często decydują się na zadłużenie się i wzięcie kredytu w banku.

Kto na tym systemie korzysta? Bogactwo jest  redystrybuowane z dołu, czyli od normalnych ludzi z powrotem do góry czyli rządów i banków.