Polska Grupa Zbrojeniowa chce kupić Stocznię Marynarki Wojennej

Spółka PGZ Stocznia Wojenna, należąca do Polskiej Grupy Zbrojeniowej, jako jedyna złożyła ofertę zakupu Stoczni Marynarki Wojennej. Ponieważ propozycja spełniała wymagania formalne i opiewała na odpowiednią kwotę (224 mln 909 tys. zł), została już przyjęta przez syndyka oraz zatwierdzona przez sędziego komisarza z Sądu Rejonowego Gdańsk-Północ, który prowadził postępowanie przetargowe.

Decyzje syndyka i sądu z 2 lutego 2017 r. nie oznaczają automatycznego przejęcia SMW przez Polską Grupę Zbrojeniową, a rozpoczęcie wielostopniowej procedury negocjowania umowy przedwstępnej. Projekt porozumienia będą musiały zaakceptować aż trzy podmioty: Ministerstwo Obrony Narodowej, Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Zarząd Morskiego Portu Gdynia.

PGZ Stocznia Wojenna to spółka celowa z siedzibą w Radomiu, powołana przez Polską Grupę Zbrojeniową do budowy okrętów. Pod koniec 2016 r. firma została dokapitalizowana przez Ministerstwo Skarbu Państwa kwotą 300 mln zł. Stocznia Marynarki Wojennej od 2009 r. znajduje się w stanie upadłości układowej, a od 2011 r. w upadłości likwidacyjnej. Nowy inwestor to szansa na to, że przedsiębiorstwo uda się uratować.

fot. R. Kuźma