Książki pod choinkę

okladka 1 strona 25-10-2018

„Solidarni i niepodlegli”
Adam Chmielecki

W roku setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości warto pamiętać o wkładzie ludzi „Solidarności” w obaleniu komunizmu i wyzwoleniu nie tylko Polski, ale także innych narodów Europy Środkowo-Wschodniej. Książka zawiera sylwetki kilkudziesięciu postaci, zarówno tych powszechnie znanych, jak i kompletnie zapomnianych – stoczniowców, portowców, studentów, duchownych.

pomorze mniej znane okladka

„Pomorze mniej znane”
Maria Giedz

Znana z naszych łamów autorka zebrała w jednym tomie efekty swoich podróży po Pomorzu śladami polskiej historii, kultury i tradycji. Maria Giedz jest znana z tego, że schodzi z utartych szlaków i zagląda do miejsc, o których czasami już nikt nie pamięta. Dzięki temu jej książka jest interesująca i odkrywcza nawet dla wytrawnych podróżników.

sektor_polska

„Sektor Polska”
ks. Jarosław Wąsowicz SDB

W czasach rządów PO kibice byli jednym z naczelnych „wrogów publicznych”. Nieformalny kapelan fanów piłkarskich w Polsce ks. Jarosław Wąsowicz opisał fenomen społecznego i patriotycznego zaangażowania kibiców, m.in. coroczną patriotyczną pielgrzymkę na Jasną Górę czy pomoc Polakom na Kresach. Prym w tych działaniach wiodą kibice gdańskiej Lechii.

niepodl-ksiazka

„Niepodległość ma jeden kształt”
Praca zbiorowa

W 2018 roku. 70 urodziny obchodził Antoni Macierewicz, jeden ze współzałożycieli Komitetu Obrony Robotników, działacz niepodległościowy w PRL, były minister obrony narodowej. Z tej okazji grupa przyjaciół i współpracowników przygotowała publikację, w której opisano najważniejsze wydarzenia z biografii Macierewicza i sprawy, którymi zajmował się w swojej działalności publicznej.

Dla naszych Czytelników mamy po jednym egzemplarzu każdej z książek. Aby dać sobie szansę na wygraną, wystarczy do 15 grudnia wysłać e-mail o treści „Idą święta” na adres: magazyn@solidarnosc.gda.pl. Książki można kupić również w księgarni internetowej www.Patrioteka.pl. Zamówienia zbiorowe dla członków „Solidarności”: kontakt@patrioteka.pl.