Ksiądz Jerzy, nasz patron, towarzyszy „Solidarności” w pielgrzymce

25 kwietnia związkowcy wyruszyli na XVI Ogólnopolską Pielgrzymkę NSZZ „Solidarność” do Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu.

Hasło tegorocznej pielgrzymki brzmiało: Maryja wspiera w nawracaniu i ewangelizacji. Region Gdański reprezentowali związkowcy między innymi z Gdańskiej Stoczni Remontowej im. Józefa Piłsudskiego SA, Stoczni Gdańskiej i Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni.

fot. Paweł Glanert

Uroczystości rozpoczęły się Drogą Krzyżową o godzinie 19. Następnego dnia o godzinie 10.30 nastąpiła rejestracja pocztów sztandarowych, które następnie wprowadzono do bazyliki. O godzinie 12 nastąpiło wprowadzenie relikwii błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Relikwie – fragment serca patrona „Solidarności” – umieszczono w specjalnie ufundowanym relikwiarzu pielgrzymkowym. Dzięki temu będą mogły towarzyszyć związkowcom we wszystkich pielgrzymkach.

Następnie rozpoczęła się uroczysta msza święta. Sumie przewodniczył ksiądz Józef Wysocki, proboszcz parafii pw. św. Wojciecha w Koninie-Morzysławiu, który reprezentował biskupa włocławskiego, Wiesława Alojzego Meringa (sam biskup był w tym czasie w Dachau). Na zakończenie mszy świętej konińscy związkowcy wręczyli okolicznościowy dyplom i kwiaty księdzu Stanisławowi Waszczyńskiemu, dziękując mu za pomoc i dobro, jakich od niego doświadczyli.

Uroczystość zamknęło złożenie kwiatów pod pomnikami świętego Jana Pawła II i błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki, a także pod pomnikiem Powstania NSZZ „Solidarność”.