Krzyże Wolności i Solidarności otrzyma 47 działaczy opozycji wobec systemu PRL.

Krzyże Wolności i Solidarności otrzyma kolejnych 47 działaczy opozycji wobec systemu PRL. Wręczy je prezes IPN dr Jarosław Szarek w Sali BHP Stoczni Gdańskiej 30 sierpnia br. o godz. 13.

Wśród uhonorowanych (pośmiertnie) będą m.in. Henryk Lenarciak (uczestnik strajku w Stoczni Gdańskiej podczas Grudnia’70, uczestnik strajku podczas Sierpnia’80 oraz więzień czasu stanu wojennego); Andrzej Butkiewicz (od 1978 r. współpracownik WZZ Wybrzeża, drukarz ulotek i niezależnego pisma „Robotnik Wybrzeża”, uczestnik strajku w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni); Jan Samsonowicz (jeden z inicjatorów powstania Ruchu Młodej Polski, działacz NSZZ „Solidarność”, 30 czerwca 1983 r. jego ciało znaleziono powieszone na bramie Stoczni Gdańskiej. Wszystkie poszlaki wskazywały na intencjonalne działania osób trzecich w celu upozorowania samobójstwa).

Odznaczenie państwowe – Krzyż Wolności i Solidarności, przyznawane jest zasłużonym działaczom opozycji z lat 1956–1989. Odznaczenie to zostało ustanowione przez parlament równocześnie z aktem restytucji Krzyża Niepodległości.

Instytut Pamięci Narodowej opracowuje szczegółowe wnioski, po rozpatrzeniu których Prezydent RP nadaje to odznaczenie osobom zasłużonym.

ASG