Krzyże Wolności i Solidarności dla ofiar Grudnia ’70

Wspólnym mianownikiem tegorocznych uroczystości upamiętniających masakrę robotniczą w 1970 roku jest wyraźne wskazanie ścisłego związku między tym wydarzeniem a powstaniem „Solidarności” dekadę później.

Zdjęcia: Paweł Glanert

– Bez Grudnia ’70 nie byłoby sukcesu Sierpnia ’80 – podkreślają zarówno historycy, jak i rodziny ofiar Grudnia. Kolejnym symbolicznym potwierdzeniem tego faktu jest pośmiertne przyznanie przez prezydenta Andrzeja Dudę Krzyży Wolności i Solidarności zabitym przez milicję i wojsko w 1970 roku. Uroczystość wręczenie odznaczeń rodzinom ofiar odbyła się 10 grudnia 2015 r. w Sali BHP Stoczni Gdańskiej. Uhonorowani zostali m.in. Brunon Drywa, Apolinary Formela, Ludwik Piernicki, Stanisław Sieradzan, Zygmunt Polito. Tego samego dnia prezes IPN dr Łukasz Kamiński wręczył Krzyże Wolności i Solidarności działaczom opozycji przeciw dyktaturze komunistycznej w PRL w latach 1956 – 1989. W tym gronie znaleźli się m.in. Tomasz Moszczak z „S” w Stoczni Gdańskiej, Antoni Browarczyk, najmłodsza odiar stanu wojennego (wyróżniony pośmiertnie) oraz represjonowani w stanie wojennym Stanisław Fudakowski, Czesław Nowak i Andrzej Osipów.

Smutnym paradoksem historii jest, że trzej ostatni, działacze Stowarzyszenia „Godność”, 13 grudnia 2015 r. zostali zaatakowani na Placu Solidarności przez uczestników manifestacji zorganizowanej przez Komitet Obrony Demokracji. Zasłużonym związkowcom wyrwano m.in. transparent przypominający o rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, a przed atakiem fizycznym uchroniła ich tylko obecność młodych kibiców Lechii Gdańsk.

ACH

Czytaj więcej o tym wydarzeniu

Lista odznaczonych 10 grudnia 2015 r.:

Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski

Kowalczyk Jerzy