Krzyż Wolności i Solidarności dla fotografa Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

Paweł Glanert, członek Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej i fotograf współpracujący od lat z Regionem Gdańskim NSZZ „S”, został odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności. Uroczystość wręczenia odznaczeń 16 działaczom „S” odbyła się 23 maja 2017 r. w Słupsku.

Krzyż Wolności i Solidarności nadawany jest przez prezydenta RP, na wniosek prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL.

Glanert01

glanert02

Paweł Glanert jako pracownik Stoczni Gdańskiej brał udział m.in. w proteście w grudniu 1970 roku. W sierpniu 1980 r. uczestniczył w historycznym strajku, do NSZZ „Solidarność” należy od początku powstania Związku w 1980 roku. Jako fotograf dokumentował m.in. protesty społeczne w okresie stanu wojennego i współorganizował Agencję Fotograficzną przy Komisji Zakładowej NSZZ „S” w Stoczni Gdańskiej. Za swoją działalność kilkakrotnie był zatrzymany przez Milicję Obywatelską.

Podczas uroczystości w Słupsku Krzyże Wolności i Solidarności w imieniu prezydenta RP wręczył zastępca prezesa IPN Jan Baster. – Głównym powodem naszego spotkania jest uhonorowanie osób, dzięki których odwadze i zaangażowaniu walka Polaków o państwo wolne i demokratyczne, o państwo bez złych komunistycznych rządów, zakończyła się sukcesem. Jest obowiązkiem każdego mądrego państwa dbanie o pamięć o osobach zasłużonych – podkreślił podczas uroczystości Jan Baster.

ACH

fot. ipn.gov.pl