Krzyż Wolności i Solidarności

W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek wręczył 47 zasłużonym działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej Krzyże Wolności i Solidarności. Uroczystość odbyła się 30 sierpnia 2018 r. w Sali BHP w Gdańsku.

Wśród odznaczonych znalazł się Jarosław Dziubek, przewodniczący Komisji Zakładowej „S” w Leroy Merlin Polska z siedzibą w Gdańsku, który w styczniu 2014 r. został zwolniony z pracy w markecie Leroy Merlin w Gdańsku Oliwie. Na początku 2015 r. sąd I instancji uznał rację zwolnionego związkowca i przyznał mu odszkodowanie. Jarosław Dziubek złożył apelację, domagając się także przywrócenia do pracy. Jak się okazało, był to dobry ruch. Sąd przyznał, że jego zwolnienie z pracy było dyskryminacją z powodu przynależności związkowej i nakazał pracodawcy przywrócenie pracownika do pracy.

Zdjęcdia: Maria Giedz, Wojciech Milewski

Krzyżem Wolności i Solidarności odznaczono również Krzysztofa Żmudę, przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej Stoczni Remontowa Shipbuilding S.A., a także Edmunda Krasowskiego, twórcę gdańskiego IPN oraz jego żonę Barbarę Madajczyk-Krasowską, przez wiele lat współpracującą z „Magazynem Solidarność”.

Odznaczenia wręczono również rodzinom kilku nieżyjących już osób. Wśród nich znaleźli się m.in. Henryk Lenarciak (uczestnik strajku w Stoczni Gdańskiej podczas Grudnia ’70, uczestnik strajku podczas Sierpnia ’80 oraz więzień czasu stanu wojennego); Andrzej Butkiewicz (od 1978 r. współpracownik WZZ Wybrzeża, drukarz ulotek i niezależnego pisma „Robotnik Wybrzeża”, uczestnik strajku w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni); Jan Samsonowicz (jeden z inicjatorów powstania Ruchu Młodej Polski, działacz NSZZ „Solidarność”, 30 czerwca 1983 r. jego ciało znaleziono powieszone na bramie Stoczni Gdańskiej. Wszystkie poszlaki wskazywały na intencjonalne działania osób trzecich w celu upozorowania samobójstwa).

W uroczystości wzięli udział m.in.: Krzysztof Dośla – przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, Stanisław Szukała – przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Słupsku, Marzena Kruk – dyrektor Archiwum IPN, a także Czesław Nowak, wieloletni pracownik Portu Gdańskiego, poseł na Sejm X kadencji, odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności w 2015 r.

W imieniu odznaczonych podziękowania złożył Jakub Szadaj, który w okresie Marca’68 należał do antykomunistycznej organizacji pod nazwą Gdańska Młodzieżowa Grupa Wywiadowcza, za co 3 kwietnia 1968 r. został aresztowany i skazany na 10 lat pozbawienia wolności za kierowanie organizacją antyrządową. Swoją wypowiedź skwitował słowami: „Dzięki Bogu, że mamy wolną i niepodległą Polskę”.

Odznaczeni 1

Krzyżem Wolności i Solidarności wręczono 47 działaczom opozycji                                        Fot. Wojciech Milewski

Dr Jarosław Szarek, podsumowując uroczystość stwierdził, że zarówno walka w listopadzie 1918 r., jak i w sierpniu 1980 r. była tą samą walką o niepodległość, bo w tych obu przypadkach chodziło o wolność, która nas Polaków tyle samo kosztuje. Sierpień’80 to droga do naszej wolności.

- Solidarność była drogą do wolności i niepodległości. Nie byłoby dzisiaj listopada 2018 i świętowania rocznicy odzyskania niepodległości bez Sierpnia ’80. To ta sama walka o niepodległość – powiedział dr Szarek.

Twierdził również, że to w Sali BHP zaczęło się odpychać komunizm, tak jak to zrobili nasi przodkowie odpychając wojska sowieckie z przedpola Warszawy w 1920 r. Nawiązał też  do dyskusji na temat „czyja jest Solidarność”. I sam odpowiedział: należy do pamięci całego narodu. Podkreślił, że siłą „Solidarności” jest fakt wyrastania jej z tradycji chrześcijańskiej. I dodał, że nie ma bardziej symbolicznego miejsca na Wybrzeżu, po Westerplatte, jak Sala BHP, a Gdańsk jest miastem wolności i Solidarności. Zrobimy wszystko, aby pamięć o tym została przekazana młodszym pokoleniom.

Krzyż Wolności i Solidarności przyznawany jest zasłużonym działaczom opozycji z lat 1956–1989. Odznaczenie to zostało ustanowione przez parlament równocześnie z aktem restytucji Krzyża Niepodległości, do którego chlubnej tradycji nawiązuje.

Krzyż Wolności i Solidarności jest symbolem wdzięczności dla tych, którym zawdzięczamy naszą wolność.

(mig)