Krzysztof Dośla w Radiu Gdańsk o majowym wypoczynku

– Wiele osób bierze urlop na 2 maja. Dni wolne od pracy w Polsce skłaniają nas do wypoczynku. Dane ekonomiczne pokazują, że w tych momentach dużo wydajemy, a to ma pozytywny wpływ na nasze PKB. Polacy odrabiają zaległości na te rzeczy, na które nie mają czasu w ciągu dnia pracy. Po takim weekendzie wracamy do pracy wypoczęci, a to potem się przekłada na efektywność naszej pracy – mówił o czekającym niedługo większość pracowników dłuższym niż zwykle wypoczynku Krzysztof Dośla w Radiu Gdańsk. Przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” był 29 kwietnia br. gościem audycji „Ludzie i pieniądze”. W rozmowie uczestniczyli także Zbigniew Canowiecki, prezes Pracodawców Pomorza oraz Joanna Staniszewska, właścicielka jednej z agencji marketingowych. Rozmówcy zgodzili się, że Polacy coraz ciężej pracują i zasługują później na okresy dłuższego wypoczynku.

Jak podaje Radio Gdańsk, maj to czas wzmożonych wydatków Polaków. W tym roku rodacy planują wydać dodatkowe środki głównie na majówkę. Z raportu przeprowadzonego przez GUS w 2014 r. wynikało, że ponad połowy ankietowanych Polaków nie stać na wyjazd zagraniczny (53 proc. badanych), a nawet na urlop w kraju (40 proc.). Tymczasem tegoroczne badanie przeprowadzone przez Ferratum Bank wskazuje, że aż 27 proc. mieszkańców Polski planuje w maju dodatkowe koszty w związku z długim weekendem majowym. 24 proc. przeznaczy dodatkowe pieniądze na remonty, z którymi zwykle wstrzymujemy się całą zimę.