Krzysztof Dośla: W Polsce powinien obowiązywać zakaz handlu w niedzielę

– W Polsce powinien obowiązywać zakaz handlu w niedzielę – powiedział 15 kwietnia na antenie Radia Gdańsk przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla, który był gościem program „Rozmowa kontrolowana”.

– Taki odpoczynek jest ludziom potrzebny – zaznaczył Krzysztof Dośla – Statystyki pokazują, że blisko 40 proc. Polaków przynajmniej jedną niedzielę w miesiącu pracuje. Jesteśmy jednym z najdłużej pracujących społeczeństw.

Przewodniczący gdańskiej „S” odniósł się również do odwołania prezesa Grupy Lotos Pawła Olechnowicza. – Lotos to bardzo ważna spółka dla Pomorza i z punktu widzenia strategicznego interesu państwa. Prezes Olechnowicz funkcjonował wiele lat, stąd to przyzwyczajenie do niego. Różnie się mówiło o sytuacji Lotosu. Ja mam nadzieję, że jest dobra, a po jakimś czasie, kiedy będzie oceniany nowy zarząd, będzie jeszcze lepsza.

Każda zmiana, szczególnie po tak długim okresie sprawowania funkcji jak to robił Paweł Olechnowicz, powoduje obawy o miejsca pracy i przyszłość pracowników. Po zmianie należy mieć nadzieję, że dialog i komunikacja będzie na co najmniej tym samym poziomie, co z prezesem Olechnowiczem – powiedział Krzysztof Dośla.

Wysłuchaj rozmowy z Krzysztofem Doślą w Radiu Gdańsk