Krzysztof Dośla: skompromitował się slogan, iż tylko władza wie najlepiej co jest dobre dla społeczeństwa

– Jestem zaskoczony brakiem u samorządowców PO i PSL rzeczowego pomysłu na funkcjonowanie szpitali w województwie pomorskim. Jedynym sposobem jest przekształcanie w spółki prawa handlowego, by następnie likwidować oddziały szpitalne, czy przenosić je do innego szpitala. Taki zabieg przypomina mieszanie herbaty i naiwne oczekiwanie, że od poruszania łyżeczką stanie się ona słodsza. Takie zabawy władzy niepokoją. W istotny sposób naruszają one poczucie bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańców – tak przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla komentuje na łamach „Gazety Gdańskiej” kolejną fuzję w pomorskiej służbie zdrowia – tym razem Szpitala Świętego Wincentego à Paulo i Szpitala Morskiego imienia PCK w Gdyni.

W rozmowie dostępnej również na portalu Wybrzeze24..pl szef gdańskiej „Solidarności” zapowiada również kolejne działania Związku w ramach prowadzonej akcji protestacyjnej, której celem jest m.in. odbudowa dialogu społecznego w Polsce: „W najbliższy poniedziałek 9 marca zawitamy do biur poselskich z naszymi postulatami. Przekażemy posłom nasze stanowisko i poinformujemy tych, którzy nie zdołali się z nim zapoznać. Oczekujemy od „wybrańców narodu” merytorycznej dyskusji, a nie „maszynki do głosowania”. Do takiej dyskusji jesteśmy przygotowani. Po 15 marca zbierze się sztab protestacyjny Związku. Kolejne kroki będą bardziej radykalne niż akcja ulotkowa i odwiedzanie biur poselskich. Chcemy debaty i negocjacji, ale jesteśmy przygotowani także do innych form protestu. Celem jest odbudowa dialogu społecznego. Uczciwego i rzetelnego. Jeżeli nie z tym rządem, to z następnym”.

Zobacz rozmowę „Gazety Gdańskiej” z Krzysztofem Doślą