Krzysztof Dośla: Nie wyobrażamy sobie, żeby ustawa ograniczająca handel w niedzielę nie weszła w życie od 2018 roku

– „Solidarność” nie wyobraża sobie, żeby ustawa ograniczająca handel w niedzielę nie weszła w życie od 1 stycznia 2018 roku. Związek robi wszystko, aby tak się stało. Cieszymy się, że nowym przewodniczącym specjalnej podkomisji w Sejmie w tej sprawie został poseł Janusz Śniadek. Do tej pory prace parlamentarne nad projektem toczyły się wolno – powiedział Krzysztof Dośla na antenie Radia Gdańsk 13 lipca 2017 roku, komentując brak postępów w procedowaniu przygotowanego przez Związek projektu ustawy ws. handlu w niedzielę. – Chcemy, aby ustawa weszła w życie w obecnym kształcie. Nie można wymagać od „Solidarności”, aby teraz dokonywała zmian w projekcie, pod którym zebraliśmy kilkaset tysięcy podpisów poparcia – dodał przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, odnosząc się do rządowej propozycji wprowadzenia dwóch niedziel pracujących w miesiącu. Krzysztof Dośla przypomniał, że jednym z postulatów sierpniowych w 1980 roku było wprowadzenie wolnych sobót, natomiast obecnie mówimy tylko w ograniczeniu handlu w niedzielę.

Przewodniczący gdańskiej „S” pytany był również o opinię dotyczący ostatnich wypowiedzi – i zapowiedzi – Lecha Wałęsy. – Jego wypowiedzi nie mają nic wspólnego z tym co było podstawą „Solidarności” od 1980 roku do tej pory. Zapewne okoliczności i sytuacja spowodowały, że Lech Wałęsa zachowuje się tak, jak zachowuje. Związek nie skupia się na osobie byłego prezydenta, mamy obecnie istotniejsze problemy – powiedział Krzysztof Dośla. Szef ZRG NSZZ „S” przyznał, ze to dla Związku bolesne, gdy osoba, która była pierwszym przewodniczącym, zachowuje się kontrowersyjnie. – Lech Wałęsa naprawdę wysiadł z tramwaju „Solidarność” na przystanku „urząd prezydenta”. Od tamtego momentu obserwujemy, jak zmieniała się jego postawa – zakończył Krzysztof Dośla.

Wysłuchaj całej rozmowy Krzysztofa Dośli w Radiu Gdańsk