Krzysztof Dośla o protestach związkowców

Chcemy mieć po stronie rządowej kogoś, kto będzie poszukiwał rozwiązań korzystnych dla społeczeństwa, nie tylko dla ludzi władzy i ich rodzin – mówi w rozmowie z „Polską. Dziennikim Bałtyckim” o celu związkowych protestów przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla i wymienia cały szereg powodów Dni Protestu, który 11 września rozpoczęły się w Warszawie: „Chodzi o nieudolność rządu, brak działań, celowe zaniechania i brak dialogu ze społeczeństwem. Brak woli poszukiwania rozwiązań, które służyłyby wszystkim Polakom, czy woli kompromisu. Tego nie ma od lat, a nasz sprzeciw zaczął się od kłamstw ze strony rządu na posiedzeniach komisji trójstronnej. Stała się fasadą, która być może w Brukseli miała być wykorzystywana jako dowód na to, jak sprawnie u nas rozwiązuje się problemy. Od lat chcemy się porozumieć z rządem w sprawie podniesienia wysokości płacy minimalnej, a ostatnio zmiany w kodeksie pracy. Premier publicznie obiecywał, że spotka się w tej sprawie z komisją trójstronną, a później nie tylko tego nie zrobił, ale doprowadził do przyjęcia przez Sejm zmian w prawie pracy”.

Zobacz rozmowę Krzysztofa Dośli w Radiu Gdańsk

Obejrzyj rozmowę z Krzysztofem Doślą w „Forum Panoramy” TVP Gdańsk

Przeczytaj rozmowę z Krzysztofem Doślą w „Polsce. Dzienniku Bałtyckim”

Przeczytaj rozmowę z Krzysztofem Doślą w portalu Stefczyk.info