Maraton Solidarności 2013

15 sierpnia odbędzie się XIX Maraton „Solidarności”, którego celem jest uczczenie ofiar wydarzeń grudniowych z 1970 roku. Bieg rozpocznie się w Gdyni – start honorowy spod Pomnika Ofiar Grudnia’70 (ok. godz. 9.35), a właściwy o godz.10.00 spod Urzędu Miasta Gdyni (al. Marsz. Piłsudskiego 52/54). Meta w Gdańsku na Długim Targu.

Czytaj więcej: Konferencja prasowa, 5 sierpnia 2013…>>

Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Maratonu Solidarności w Gdańsku.

Do 10 sierpnia chętne osoby mogą zgłaszać się internetowo na stronie: http://www.maratongdansk.home.pl/zglosz_s.php . Do tej pory zrobiło to ponad pół tysiąca zawodników i zawodniczek z Polski i z zagranicy. Wpisowe wynosi 60 zł. 15 sierpnia (do godz. 8.30) również będzie można zgłosić się do maratonu, ale już w biurze zawodów w Gdyni (niedaleko startu – MDK ). Wpisowe wyniesie wówczas 120 zł. Prawo do bezpłatnego startu mają uczestnicy powyżej 60 roku życia i członkowie „Solidarności”.

Warunkiem uczestnictwa jest ukończone 18 lat oraz brak przeciwwskazań lekarskich do biegu. Limit czasu wynosi 5,30 h.

Nagrody finansowe przewidziano w kat OPEN i kategorii KOBIET jak  również dla członków „Solidarności”( I – III m) , będzie prowadzona osobna klasyfikacja . Przy zgłoszeniu należy zaznaczyć członkostwo ,a przy weryfikacji okazać aktualne opłacone składki.

W kategoriach wiekowych również przewidziane są nagrody finansowe , a najlepsza zawodniczka i zawodnik z Trójmiasta otrzymają nagrody rzeczowe.

Szczegółowe informacje, w tym regulamin biegu, znajdują się na stronie internetowej: http://www.maratongdansk.home.pl/