Kreować rzeczywistość, pamiętając o przeszłości

– Z czyjej inicjatywy na Uniwersytecie Gdańskim odbędą się uroczystości związane z 25 rocznicą strajku majowego?

– Z inicjatywy Niezależnego Zrzeszenia Studentów Uniwersytetu Gdańskiego.

– Dlaczego studenci zrzeszeni w NZS UG chcą obchodzić tę rocznicę?

– 25 lat temu miał miejsce strajk majowy na Uniwersytecie Gdańskim, który był oznaką poparcia dla stoczniowców, a jednoczenie buntu i determinacji studentów do walki przeciwko zniewolonej Polsce. Studenci Uniwersytetu Gdańskiego postanowili wówczas pokazać, że oni również mają swoje zdanie na temat przyszłości naszego kraju i nie pozwolą zaprzepaścić tego, co już udało się osiągnąć w drodze ku wolności. Obecnie naszym celem jest przypomnienie bohaterów tamtych czasów i to nie tylko tych z pierwszych stron gazet, ale również tych cichych, a nawet bezimiennych. Chcemy pokazać, że dzisiejszy NZS to spadkobierca idei i dorobku działań zrzeszenia od momentu powstania. Jako organizacja studencka chcemy jednoznacznie, korzystając z doświadczeń naszych poprzedników, odnosić się do przeszłości, by kreować rzeczywistość.

Jaki będą miały charakter obchody rocznicy?

– Przedsięwzięcia rocznicowe będą trwały prawie rok. Regularnie raz w miesiącu będziemy zapraszać mieszkańców Trójmiasta – nie tylko środowisko akademickie – do udziału w przedsięwzięciach, których celem jest przede wszystkim zainteresowanie odbiorców historią tamtego okresu. Dlatego plan obchodów będzie bogaty w wydarzenia angażujące odbiorców, rozbudzające ich wyobraźnię i niejednokrotnie mające charakter zabawy. Oczywiście, będziemy chcieli uczcić pamięć bohaterów również w sposób oficjalny, przewidując takie działania, jak msza święta oraz uroczystości zakończone złożeniem kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców.

– Kiedy rozpoczną się obchody?

– 13 października bieżącego roku odbędzie się Krajowy Zjazd Delegatów NZS, połączony z oficjalnym otwarciem obchodów. Następnie zaprosimy młodzież do wzięcia udziału w konkursie na repliki transparentów. Do maja przewidujemy wiele wydarzeń – zarówno tych skierowanych do studentów, jak i pozostałych mieszkańców Trójmiasta – między innymi: konferencję naukową „Młodzież ma zawsze rację – biologicznie jest przyszłością”, wydanie „gazetki podziemnej” czy happening.

– Proszę o jeszcze kilka przykładów planowanych wydarzeń.

– Na przykład w październiku planujemy wystawę zdjęć ze strajków ’88 i koncert „Być wolnym, to móc nie kłamać”, w grudniu – pokaz filmów „Polskie lata ’80 – one zmieniły świat” i happening  „Nie ma wolności bez Solidarności”, zaś w marcu debatę „Kobiety też walczyły…”, a w kwietniu mecz Lechia Gdańsk kontra NZS UG.

– Kto wesprze studentów w przygotowaniach?

Zwróciliśmy się do kilku organizacji, osób, ponieważ potrzebujemy wsparcia zarówno merytorycznego, jak i finansowego. Cieszymy się bardzo, że pomoc zadeklarowała nam już między innymi Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”. Ale cały czas apelujemy do wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób mogą wesprzeć nas w organizacji obchodów.

– Kiedy odbędzie się finał uroczystości?

– Finał odbędzie się w maju przyszłego roku podczas dużej konferencji podsumowującej. Będziemy chcieli dokonać tam podsumowania naszych działań i podziękować wszystkim, którzy nas wesprą. Na ten dzień przewidujemy jeszcze uroczystości pod pomnikiem Poległych Stoczniowców oraz kilka niespodzianek, które uświetnią zakończenie projektu, na przykład wmurowanie tabliczek upamiętniających uczestników strajku w 1988 r.

– Na jakim etapie są przygotowania?

– Czas ucieka bardzo szybko, a my staramy się zapiąć wszystko na ostatni guzik. Na pewno dużo pracy jeszcze przed nami – diabeł tkwi w szczegółach… Mamy nadzieję, że niebawem będziemy mogli przedstawić już definitywny kształt projektu, szczegółowy program i zaprosić na obchody 25-lecia strajku majowego ’88.

– Dziękuję za rozmowę i życzę powodzenia w przygotowaniach.

– Bardzo dziękuję i każdego, kto zechce nam pomóc w organizowaniu obchodów, proszę o kontakt. Mój adres: a.daroszewska@nzsug.pl.

Rozmawiała
Barbara Ellwart

Patronat nad obchodami 25-lecia Strajku Majowego na Uniwersytecie Gdańskim objął przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.